Este obținut din rășina palmierului de cocos care este extrasă și uscată cu grijă pînă cînd devine un foarte bun îndulcitor natural cristalizat cu aromă plăcută de caramel (dată de sucroză, substanță naturală din cocos). După cum probabil ți-ai dat deja seama, zahărul de palmier este foarte puțin procesat, iar conținutul nutritiv este păstrat intact – motiv pentru care acest produs tradițional asiatic a devenit tot mai mult prezent prin magazinele de profil.
Are un indice glicemic redus, comparabil cu al fructelor și legumelor proaspete, și este recomandat diabeticilor. De asemenea, el conservă cei 16 aminoacizi ai cocosului din care este extras, esențiali pentru întreținerea celulelor, metabolism, producția de hormoni și enzime. Printre acizii ăștia se regăsesc acidul glutamic (un neurotransmițător esențial pentru funcționarea creierului), acid aspratic (stimulează metabolismul și ajută la tratarea depresiilor), threonină (menține echilibrul proteinelor în organism) sau serina (ajută de asemenea la funcționarea creierului și a sistemului nervos).
Zahărul de palmier conține și multe vitamine, în special cele din complexul B (stimulează metabolismul celular și promovează eliberarea de energie), dar și tiamina, riboflavina, acidul folic, pyridoxalul, acidul pantothenic, acidul nicotinic. Are și cantități semnificative de minerale precum fosfor, potasiu, magneziu, mangan, cupru, dar și doze mai mici de zinc, fier, calciu, sulf, sodiu, bor sau clor.
De reținut: consistența zahărului de palmier trebuie să aibă structura unei paste întărite, el se întrebuințează fie sub forma unor fîșii rupte dintr-o bucată mai mare, fie topit. Aduce un echilibru perfect între gusturile iute, acru și sărat, iar asta în face foarte util în sosurile și preparatele orientale, în deserturile pe bază de lapte, dar și în ceai. Are multe calorii, dar nu stimulează secreția de insulină.