Una dintre cele mai necesare substanțe pentru buna funcționare a organismul, vitamina D se poate obține dintr-o serie de alimente sau prin expunerea la lumina soarelui. Carența acestei vitamine crește riscul sau influențează negativ anumite boli precum diabetul, cancerul, astmul, bolile cardiovasculare, iar studiile recente au arătat că nivelul scăzut la vîrstnici poate dubla și riscul de a face demență.
Unul dintre cele mai mari studii a fost realizat de cercetătorii de la universitatea din Exter, s-a bazat pe testele la care au fost supuși mai mult de 1600 de oameni în vîrstă în ultimii 6 ani de dinaintea apariției simptomelor, și susține că rata îmbolnăvirilor de demență senilă și Alzheimer sînt semnificativ mai mari la persoanele cu nivele scăzute de vitamina D. Studiul sugerează că administrarea de vitamina D printr-o dietă țintită sau suplimente alimentare ar putea proteja împotriva debutului demenţei, mai ales la latitudini extreme unde alternanța zi / noaptea este cu atît mai lungă cu cît te apropii de poli (la Polul Nord și cel Sud noaptea durează 6 luni, adică toată iarna).
Studiul a monitorizat vreme de 6 ani nivelurile de vitamina D din sîngele a 1.659 de persoane de cel puţin 65 ani care nu sufereau de demenţă, boli cardiovasculare în perioada testării sau nu făcuseră un accident vascular cerebral înainte de aceasta. La finalul perioadei statisticile realizate de cercetători au arătat că persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au prezentat un risc cu 53% mai mare de a suferi de demenţă şi de 69% mai mare de boală Alzheimer decît cei cu niveluri normale ale vitaminei. De asemenea, în cazul persoanelor cu deficite şi mai severe, s-a constatat un risc cu 125% mai mare manifestare a demenţei şi de 122% mai mare de Alzheimer.
Studiile anterioare constataseră deja o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D şi debutul bolilor cu efecte cognitive, acesta a confirmat o asociere semnificativă între vitamină, demenţa și Alzheimer.