Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute și mai des întîlnite substanțe din alimentația umană (cu condiția să consui fructe și legume), are o sumedenie de efecte benefice pentru organism, dar consumarea suplimentelor implică anumite riscuri. Recent a fost scoasă în evidență o nouă proprietate a acestei vitamine: un studiu prezentat la conferinţa anuală a Academiei Americane de Neurologie susține că ea poate ajuta la prevenirea accidentului vascular. Cercetătorii americani au analizat datele medicale a 65 de pacienţi care au suferit un accident vascular hemoragic (are loc atunci cînd se rupe un vas de sînge, iar hemoragia duce la acumularea sîngelui în interiorul creierului) şi 65 de persoane sănătoase.
Ambele grupuri au fost supuse unor serii întregi de teste de sânge, inclusiv pentru măsurarea nivelului de vitamina C: 41% dintre participanţi aveau niveluri normale, 45% aveau un nivel scăzut şi 14% a prezentat un deficit de vitamină. Analizînd informațiile s-a descoperit că persoanele care au avut un accident vascular cerebral aveau de obicei niveluri mai scăzute de vitamină în sînge, în timp ce persoanele care nu au experimentat un accident vascular cerebral aveau niveluri normale.
Concluzia susținută la conferință era că deficitul de vitamina C ar trebui să fie considerat un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, aşa cum sînt considerați ca factori de risc hipertensiunea arterială, consumul de alcool şi kilogramele în plus (acumularea de grăsime). De asemenea, se sugerează că vitamina C poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce ar putea explica de ce reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral.