cos alimente fructe legumeO vorbă mai veche spune, mai mult în glumă, că porcul este cea mai bună legumă (consumată pe timp de iarnă și nu numai), dar în ultimii ani românii au devenit tot mai atenți cînd vine vorba de alimentația lor: tendința bio este în creștere. Un studiu recent realizat în partea de vest și de nord a țării cuprinde zonele istorice Banat-Crișana-Maramureș și spune că trei sferturi dintre cei chestionați consideră ca fiind un stil de viață sănătos consumul de fructe și legume.

Locuitorii din Dobrogea și zona Bucureștiului pun accentul pe mișcare cînd vine vorba de stilul de viață echilibrat. Trei sferturi dintre femei și două treimi dintre bărbați consideră consumul de fructe și legume ca fiind esențial. 52% dintre femeile și 46% dintre bărbații din România iau în calcul beneficiile consumului de alimente proaspete.

Atenție la aditivii alimentari din mîncare

Unul dintre cele mai des folosite, dar și dintre cele mai periculoase, este glutamatul de sodiu (MSG  sau E 621). Rolul lui este de a intensifica gustul produsului în care este introdus. Nu acționează la nivelul papilelor gustative ci al creierului, dîndu-i impresia că mîncarea este foarte gustoasă. Printre efectele secundare se numără o oarecare dependență de mîncarea procesată (precum supele concentrate, condimente, budinci și mezeluri). În plus, este o neurotoxină și poate declanșa boli periculoase precum Alzheimer, Parkinson, Huntington.