merisoare fructe sucMotivul este unul chimic: sucul de merişoare conţine polifenoli, nişte compuşi care acţionează şi susţin sistemul imunitar al organismului, dar și foarte mulți antioxidanți. Pe lîngă protecția împotriva bolilor cronice precum diabetul și bolile cardiovasculare și de inimă, merișoarele previn infecţiile. În compoziţia lor intră acidul citric și acidul lactic, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, dar şi uleiuri şi săruri minerale.

Consumul zilnic de afine roşii te protejează de mai multe bacterii patogene precum ar fi E. coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare) datorită proantocianidelecare acţionează împotriva diferitelor bacterii, evitînd fixarea lor la mucoasa anumitor organe. Doza de suc recomandată recomandată de medici este de două pahare pe zi, iar efectele lor asupra sistemului cardiovascular sînt remarcabile: restabileşte nivelul colesterolului bun, reduc depozitele de grăsime în numai cîteva săptămîni, inhibă creşterea celulelor canceroase, etc.

Pentru a demonstra beneficiile sucului de merişoare cercetătorii au folosit două grupuri de persoane: unul dintre ele a băut suc de merișoare zilnic vreme de cîteva luni, celălalt a consumat un placebo. Analizele de sînge realizate la finalul testului au arătat că riscul de boli de inimă a scăzut cu 10%, iar de diabet cu 15%.