sirop artarEste forma lichidă a sevei arborelui de arțar care a fost fiartă pînă la evaporarea apei (proces prin care se obține aroma și gustul specific), în timp ce forma granulată se comercializează ca zahăr de arțar. În natură există 10 specii de arțar, dar siropul provine doar de la arțarul negru, roșu sau de zahăr. Procesul de zahăr este destul de simplu: începe cu găurirea arborelui, iar seva se scurge – moment în care este transparentă, aproape lipsită de gust, și cu un conținut scăzut de zahăr. În procesul de prelucrare se pierde o mare parte din valoarea de valoarea nutritivă, dar siropul are foarte puține calorii chiar dacă este de 3 ori mai dulce decît produsul obținut din trestia de zahăr și conține o cantitate mare de minerale precum mangan și zinc cu efecte deosebite asupra refacerii mușchilor, menține oasele sănătoase și nivelurile glicemiei la cote normale. Siropul de arțar conține o cantitate mare de antioxidanți benefici pentru sistemul imunitar, care previn afecțiunile inimii și ajută sistemul reproducător masculin.

Gradul A este forma ușoară, obținută de la prima sevă de arțar, iar gradul B este obținută de la tescuirile ulterioare și are o aromă mai puternică și efecte mai intense. Cumpărînd produse de la noi vei obține un produs natural, care nu conține reziduri de formaldehidă sau alte chimicale folosite pentru a menține deschise gurile de seva.

Siropul de arțar contine vitamine și minerale (în afară de zinc și mangan mai găsești, fier, calciu – de 15 ori mai mult ca mierea – și potasiu), dar și vitamine: niacina, vitaminele A, B2, B5 și B6 și acid folic.

Este indicat să păstrezi siropul de arțar la rece pentru a preveni mucegaiul. Este foarte bun pentru plăcinte, dar trebuie folosit cu moderație.