gratarePe vremuri a merge la grătar însemna să iei cu tine cîteva bucăţi mari de carne, nişte fructe şi legume pe care să le foloseşti ca aperitiv sau garnitură (cartofii prăjiţi cu grătar şi mujdei sau ceapă ori roşii erau delicioase), eventual nişte pîine şi tot ce-ţi mai trecea prin minte pentru a face mîncare delicioasă de te lingi pe degete. Între timp obiceiurile s-au schimbat niţel, unele au dispărut, altele noi au fost importante sau inventate, produse şi combinaţii noi de legume şi fructe au devenit o modă. Dar, pînă la urmă, salatele pline de maioneză, cîrnaţii şi carnea cu multă grăsime, cartofii prăjiţi îmbibaţi de ulei sînt cele mai comune ingrediente de nelipsit pentru orice grătar care se respectă.

Este dificil în asemenea condiţii să poţi mînca dietetic, dar se poate. Pentru început, însă, ai grijă să arunci orice bucată de carne, legumă sau fructă care este prea arsă, pe cale să devină scrum, oriunde altundeva decît în stomacul tău.

După aceea poţi să începi masa cu o porţie mare de salată sau de legume proaspete, evitîndu-le pe cele în ulei sau în oţet. Serveşte carnea împreună cu cîteva platouri mari de roşii, ciuperci, frunze de salată sau ceapă roşie tăiată rondele.

Pregăteşte garniturile de acasă – asta te va scuti de ceva timp pierdut la picnic sau va fi apreciată de gazde (dacă îl ţii la cineva în curte). O salată din varză crudă şi morcovi raşi, înlocuind maioneza cu un dresing uşor (iaurtul grecesc este excelent pentru aşa ceva), ar trebui să fie suficient, dar limita felurilor de garnituri este dată doar de imaginaţia ta. Poţi face sau cumpăra humus sau salsa ori guacamole la care adaugi legume.

Carnea marinată poate face diferenţa dintre un grătar bun şi unul mediocru: poţi să renunţi la sosul pentru grătar şi să marinezi carnea în sos italienesc. Nu uita să fii la curent cu aportul suplimentar de calorii (scris pe ambalaj).

Peştele poate înlocui sau completa carnea roşie. Nu e doar foarte bun la grătar, dar este bogat în proteine și acizi graşi omega 3 care stimulează activitatea cerebrală. Fileul de somon marinat cu sos de soia, ulei de susan, sirop de arţar, ghimbir proaspăt şi usturoi pregătite pe grătar sînt pur şi simplu delicioase.

Folosește condimentele corecte pentru că savoarea mîncării și (parțial) valoarea sa calorică este dată de alegerea condimentelor. Muștarul are puține calorii, nu are grăsimi și nici zaharuri, maioneza are multe calorii și o cantitate apreciabilă de lipide, iar ketchup-ul are multe zaharuri.

Nu exclude frigăruile: unii consideră că carnea e cea mai bună atunci cînd e gătită pe frigăruie, în timp ce majoritatea consideră că le poți folosi pentru a găti orice fel de carne (creveții și carnea la pui pregătite pe frigărui merg goarte bine cu legumele la grătar). Mai mult: poți să adaugi tot felul de garnituri pe lîngă carnea aia, precum ciuperci, roșii cherii, vinete sau chiar ardei.

Consumă cît mai puțin alcool și desert dulce. Nimeni nu spune că trebuie să le elimini de tot (poate doar medicul în cazul vreunei boli), dar caută să nu faci exces de ele.

Fructele se caramelizează foarte bine dacă le pui pe grătar atunci cînd jarul s-a domolit, iar bananele, piersicile, perele, nectarinele şi ananasul sînt delicioase pregătite astfel. Totuși, fructele prea coapte se pot prăji prea tare, așa că nu le folosi.