boabe quinoaUnul dintre alimentele care a devenit popular în lume în ultimii ani este quinoa, denumit uneori și orezul incașilor. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard susține că atunci cînd este consumat zilnic această plantă din familia chenopodiaceelor, la fel ca spanacul şi sfecla, poate prelungi viața. Cercetătorii de la Şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard au folosit în studiul lor 367 de mii de participanți, iar concluzia se bazează pe consumul acestui aliment, indiferent de cît de mult sport fac sau cît de mult fumează: se consideră că o farfurie de quinoa în fiecare zi reduce riscul de deces prematur cu 17% cînd vine vorba de bolile cronice precum bolile cardiovasculare și respiratorii, diabet sau cancer.

Boabele de quinoia pot fi folosite foarte bine în salate și, la fel ca ovăzul și grîul, sînt bogate în antioxidanți, minerale și fibre. De asemenea, au și multe proteine. Boabele de quinoa au forma unor sfere mici, galbene şi turtite, cu diametrul ce variază între 1,5 şi 2 mm., erau un aliment de bază al incaşilor care o numeau cereala-mamă (deși nu sînt cereale).

Quinoa este încadrată în categoria alimentelor de calitate superioară alături de seminţele de in, mei, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, floarea-soarelui.