Uleiul de măsline e folosit din antichitate în bazinul Mării Mediterane și toată lumea a ajuns să știe despre el că este foarte bun pentru salate de tot genul, un adevărat elixir pentru sănătate atunci cînd este folosit corect. În ultimele decenii multe studii au demonstrat că poate combate diverse boli sau afecțiuni umane, însă pentru a profita la maxim de beneficiile lui trebuie să știi cum să-l folosești. Citește în continuare pentru a afla ce greșeli face de obicei lumea pentru a nu le face și tu sau a nu le repeta.
Folosești uleiul extravirgin de măsline la prăjit
Pe de o parte este scump, ar fi o risipă să-l folosești la prăjit atunci cînd ai la dispoziție o mulțime de alte tipuri și variante de ulei, pe de altă parte poți folosi foarte bine și fără probleme uleiul rafinat de măsline și cel nehidrogenat de palmier – sînt două dintre uleiurile cele mai indicate pentru prăjeli.
Îl păstrezi în condiții improprii
Adică la lumină și aproape de surse de căldură, situație în care rîncezește (se strică) foarte repede. Ține uleiul de măsline într-un recipient închis la culoare și într-un loc răcoros, departe de căldură şi razele soarelui.
Îl alegi pe cel ”light”
Toate tipurile de ulei de măsline au aproximativ aceeași cantitate de calorii, adică cam 120 de calorii şi 15 grame de grăsime la fiecare lingură. În cazul acestui gen de ulei termenul ”light” se referă la culoare şi aromă.
Nu te informezi corect despre uleiul pe care-l iei
Cel mai sănătos ulei de măsline este cel presat la rece. Eticheta conține informația asta, dar nu este suficient ca pe etichetă să fie scris doar modul de obținere, ci trebuie să precizeze și condițiile: cel realizat corect trebuie să fie presat la rece la o temperatură de 38 de grade Celsius, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de 0,1%-0,2%, cînd vine vorba de aciditate. Cum nu toți fabricați respectă aceste reguli trebuie să te informezi cît mai bine. De exemplu, ca exemplu practic, din 100 de kg de pulpă de măsline ar trebui să fie extrase 20 de litri de ulei, dar unii producători o încălzesc un pic și obțin 40 de litri.