Este vorba de un fruct exotic și delicios, cu un gust inconfundabil, cunoscut ca și Kaki sau Persimmon ori “piersica japoneză”, asemănător ca formă cu roşia, iar ca textură cu piersica şi pepenele galben. Are multe vitamine (A, complexul B, C și P), minerale (sodiu, potasiu – mai mult decît banana, magneziu și puțin fier și zinc), fibre (de două ori mai multe decît merele), carbohidrați de calitate, antioxidanți, acizi organici, proteine, taninuri și betacaroten.
Fructul se culege toamna tîrziu, se poate consuma proaspăt dar și uscat și păstrat în cămară pe timpul iernii, sub formă de gem sau inclus în diverse salate şi preparate dulci.
Antioxidanții previn ateroscleroza, vitaminele și minerale ajută la creșterea imunității, previn bolile sezonului rece, virozele respiratorii și astenia de primăvară. Vitamina A îmbunătățește acuitatea vizuală, prevenind cancerul, degenerescența maculara și cataracta. Proprietățile alcaline ale fructului îl fac foarte potrivit pentru a-ți scădea aciditatea gastrică și a sîngelui, reglînd metabolismul.
Cantitatea redusă de sodiu și cantitatea mare de potasiu îi oferă proprietăți diuretice, ceea ce îi ajută pe hipertensivi.
Coaja are foarte multe fibre, așa că nu ezita să-l consumi în întregime, fără să-l decojești. Cantitatea mare de fibre solubile scade nivelul de grăsime din sînge și reglează nivelul de colesterol – șansele apariției afecțiunilor cardiace scad considerabil.
Glucidele (niște carbohidrați, foarte utile pentru creier și mușchi cărora le furnizează energie) stimulează activitatea creierului și combate depresia. Restul nutrienților din fruct combat oboseala – oferind energie organismului.
Piersica japoneză are efecte revigorante ce ce îl face să fie un fruct recomandat în perioadele de solicitare intelectuală și în convalescență ori după boală sau operații chirurgicale.
Consumat alături de cereale integrale şi alimente bogate în calciu fructul aduce un aport important de substanțe utile organismului, stimulînd creşterea părului şi a unghiilor.
Se recomandă ca bolnavii de diabet să-l consume cu precauție.