
Fructele rosii de goji cunoscute in Orient drept “izvorul vietii vesnice” sunt foarte bogate in principii active antioxidante. Principiile active ale fructelor de goji intervin in blocarea actiunii radicalilor liberi, stimuleaza sistemul imunitar impotriva infectiilor bacteriene si virale. Datorita continutului bogat in macro si micronutrienti, extractul organic de Goji este valorificat in medicina traditionala chineza de peste 1900 de ani.
Dintre macronutrientii cei mai importanti sunt carbohidratii, proteinele si compusii gliconjugati iar dintre micronutrienti, mineralele esentiale si oligoelementele (calciu, potasiu, fier, zinc, seleniu, fosfor), aminoacizi si betaine, polifenoli si vitamine: C, B1, B2, B6, B12 si vitamina E, zeaxintina si betacaroten.
Vitamina C contribuie la metabolismul energetic normal, la formarea colagenului pentru functionarea normala a pielii, a gingiilor, a ligamentelor si a sistemului osos.
Goji mai contine si 18 aminoacizi- unitatile de baza ale proteinelor dintre care 8 aminoacizi esentiali.
Extractul de goji are puternice efecte de energizare a pielii si celulelor. In plus este recunoscut pentru efectele anti-imbatranire datorita unei excelente activitati antioxidante si prin cresterea nivelului dermal de hidroxiprolina, ceea ce indica o crestere a sintezei colagenului.
Beneficiile fructelor de goji in sanatate:
Prelungeste viata – moleculele sale de polizaharide unice si proprietatile sale antioxidante impiedica imbatranirea prematura si combate efectul radicalilor liberi;
Reduce tensiunea arteriala – datorita moleculelor de polizaharide pe care le contine ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale;
Creste energia si rezistenta organismului – extractul de goji creste toleranta la efort, elimanand oboseala;
Previne degenerarea sistemului imunitar – este una dintre putinele plante din lume care contin germanium, un metaloid anticanceros;
Echilibreaza glicemia – polizaharidele imbunatatesc metabolismul hidratilor de carbon si al insulinei. Goji contine si betaina substanta care poate preveni steatoza hepatica si problemele vasculare intalnite frecvent la diabetici;
Mentine un nivel scazut la colesterolului rau din sange prin betasitoserolul pe care il contine;
Protejeaza vederea – datorita continutului de betacaroten pe care il are, protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei;
Intareste inima – goji contine ciperona, substanta benefica pentru inima si pentru tensiunea arteriala. De asemenea antocianinele sale ajuta la mentinerea fortei si integritatii arterelor coronare;
Stopeaza tumorile – poate provoca moartea celulelor tumorale, declansand apaptoza, un proces in urma caruia celulele canceroase sunt descompuse si regenerate;
Creste nivelul limfocitelor – globulele albe au un rol crucial in functia adaptiva a sistemului imunitar;
Protejeaza ficatul – goji contine o cerebrozida noua care potrivit cercetarilor, protejeaza celulele hepatice;
Trateaza simptomele menopauzei – este un tonic care serveste la restabilirea echilibrului hormonal;
Intareste sanatatea orala, imbunatateste memoria prin continutul de betaina care este transformata de organism in colina, substanta care imbunatateste memoria;
Imbunatateste digestia – este folosit in tratarea gastritei atrofice, o slabiciune a digestiei cauzata de activitatea redusa a celulelor stomacale.
Asadar, fructele de goji au zeci de beneficii pentru sanatate, fiind unice din cauza cantitatilor mari de antioxidanti pe care le contin si redau vitalitate organismului.