Conopida este una dintre cele mai consumate legume de pe la noi cunoscută pentru cantitatea considerabilă de vitamine pe care le conţine şi pentru proprietăţile anticancerigene pe care i le oferă substanţe precum indol-3-carinol, izotiocianaţi şi sulforan. Conpida poate fi folosită pentru combaterea unor tipuri de cancer precum cel de plămîni sau de prostată, de sîni sau de ovare, dar şi pentru afecţiuni precum artrita reumatoidă.
Conopida nu ţine loc terapiilor deja folosite pentru lupta împotriva cancerului, precum chemoterapia sau radioterapia, dar ajută considerabil la împiedicarea formării celulelor canceroase şi oprirea evoluţiei tumorii, dar şi la eliminarea acestor celule după ce s-au format. Este vorba de nişte proprietăţi şi substanţe chimice pe care le împarte cu o rudă apropiată, varza.
De asemenea, consumul de conopidă ajută la detoxificarea ficatului datorită conţinutului mare de de glucosinolaţi şi tiocianaţi (inclusiv sulforafan şi izotiocianat), adică substanţe folosite de ficat în procesele de eliminare de produselor toxice.
Conopida îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular: fitonutrientul indole-3-carbinol (una dintre substanţele care se găseşte în legumele din familia cruciferelor, din care fac parte conopida şi varza) ajută la scăderea colesterolului rău. Asta îmbunătăţeşte considerabil funcţionarea sistemului cardiovascular.
În plus, conopida asigură o protecţie eficientă şi împotriva poliartritei, o formă de artrită reumatoidă prezentă la două sau mai multe articulaţii, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.
Vrei să slăbeşti? Conopida este săracă în calorii (are doar 20 de calorii la 100 de grame) şi potoleşte foamea, ceea ce o face să fie foarte bună pentru diete. Nu doar inhibă apetitul, dar conţinutul ridicat de fibre (3,35 g la 100 g de legumă) şi laxative zaharoase îţi stimulează tranzitul intestinal.
Conopida poate fi consumată gătită sau murată, dar dacă o prepari cu multă grăsime îşi pierde toate proprietăţile benefice. Se recomandă să fie fiartă sau gratinată, iar atunci cînd nu o foloseşti în întregime (toată cantitatea) păstrează restul la rece, împachetată în folie, dar numai pentru scurt timp.