Berea este considerată un aliment și e consumată mai ales de bărbați, deși nici unele femei nu se lasă pînă nu dau gata măcar o sticlă sau cîte o halbă cînd au ocazia. Aparent surprinzător, berea poate fi un aliat destul de important pentru femeile la menpauză – cel puțin conform unui studiu realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie: consumată moderat, berea poate ameliora simptomele asociate perioadei post menopauză. Adică, cu alte cuvinte, diminuează bufeurile de căldură dacă este consumată zilnic, cu moderaţie, timp de 12 săptămîni.
La asta se adaugă o îmbunătățire semnificativă a transpirațiilor (atît diurne cît și nocturne), iar peste 65% dintre simptomele fizice ale menopauze (precum durerile musculare, senzaţia de oboseală, dificultăţile de somn, scăderea forţei musculare şi a rezistenţei fizice, lipsa energiei, pielea uscată, crampele sau durerile de picioare) sînt reduse de consumul moderat de bere.
Berea mai scade și senzaţia de anxietate şi nervozitate asociată adesea cu perioada de instalare a menopauzei, iar mineralele din bere (precum siliciu, mineral importantă pentru creșterea și dezvoltarea oaselor) ajută la prevenirea osteoporozei, afecțiune des întîlnită la menopauză. Pentru a ajunge la aceste concluzii cercetătorii britanici au studiat modul de fabricare a peste 100 de tipuri de bere și cantitatea de siliciu din fiecare tip.
Prin consum moderat se înţelege aproximativ 330 de ml de bere cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%, zilnic. Se recomandă berea care are în compoziţie mai mult hamei şi malţ – sînt o sursă importantă de siliciu.