
Laptele este esențial pentru noul născut – singurul aliment pe care-l poate digera – și este considerat ca fiind bun pentru sănătatea umană chiar și la vîrste înaintate, precum adolescența și maturitatea. Laptele neprocesat, ce provine direct de la animale, este o alegere potrivită, dar laptele pasteurizat nu este tocmai indicat pentru organism: procesele de prelucrare sărăcesc lichidul de vitaminele și mineralele necesare organismului (calciul, vitaminele B și C), reducînd sau anulînd efectele benefice pe care acesta ar trebui să le aibă, distrugînd fosfatazele (enzime esențiale pentru sistemul osos).
Un studiu publicat în Jurnalul Medical Britanic (The British Medical Journal – BMJ) a cuprins 61.433 de femei între 39 și 74 de ani care au fost chestionate și analizate pentru două decenii, respectiv 45.339 de bărbați cu vîrste apropiate chestionați și analizați pentru 11 ani. Concluzia britanicilor a fost că laptele de vacă consumat pe termen lung crește riscul fracturilor, iar cele mai expuse sînt femeile. Motivul este că laptele pasteurizat scade forțat nivelul de calciu din oase, făcîndu-le mai fragile, iar consumul pe termen lung duce la osteoporoză.
Pasteurizarea presupune fierberea laptelui la peste 165 de grade.