prajituri dulciuriUn îndemn vechi, spus din moş strămoşi (probabil l-ai auzit şi tu de la bunicii tăi), afirmă că nu e bine să mănînci dulciuri înainte de masă pentru că-ţi pierzi pofta de mîncare. Un îndemn cît se poate de potrivit pentru cei care au făcut (pe vremuri, cînd erau mai apropiaţi de agricultură) şi încă fac (prin construcţii şi nu numai) efort fizic susţinut şi au nevoie de multă energie care să le susţină organismul sănătos şi în bună funcţionare. Însă atunci cînd tot ce faci este să transporţi hîrtii dintr-un birou în altul şi să butonezi tastatura sau telefonul inteligent 8 ore pe zi, există tendinţa de a pune pe tine cîteva kilograme suplimentare de grăsime. Iar pentru a scăpa de ele trebuie să faci exact ceea ce bunicii tăi ţi-au spus să nu.

Cele mai multe diete interic sau limitează drastic dulciurile, cercetătorii de la colegiul imperial din Londra care au studiat problema (rezultatul a fost publicat în revista medicală Clinical Investigation) susţin că e bine să le consumi înainte de a te aşeza la masă, nu după, aşa cum te-ai obişnit. Motivul este simplu: glucoza din dulciuri este sursa de energie a creierului şi se depozitează în ficat şi muşchi ca rezerve de energie (sub forma unei molecule denumite glicogen) pentru a fi folosită în caz de nevoie. Revenind la creier: o proteină prezentă în aceasta, glucokinaza, controlează cantitatea de glucoză consumată. Atunci cînd aceasta nu este suficientă creierul transmite organismului semnale că are nevoie de surse alternative de glucoză.

În cadrul studiului s-au folosit şoareci pe care s-au făcut teste în laborator: au fost puşi să aleagă între mîncare şi apă cu zahăr. În condiţii normale şoarecii au consumat doar puţină apă cu zahăr, dar au dat gata mîncarea. În momentul în care le-a fost crescut nivelul de glucokinază rozătoarele au preferat apa cu zahăr în detrimentul mîncării.

Un alt experiment a arătat că după 24 de ore de lipsă a mîncării glocokinaza din creierul şoarecilor este mai activă. Se consideră că cei care preferă dulciurile (sau chiar au o slăbiciune pentru ele) au glucokinaza mai activă decît restul lumii, iar ei sînt incapabili să reziste tentaţiei să consume ceva dulce în timp ce alţii se abţin.

Concluzia studiului este că dulciurile de la începutul mesei oferă creierului suficientă glucoză, senzaţia de saţietate apare ceva mai repede şi nu vei fi tentat să mănînci mai mult decît ai nevoie. Dacă consumi dulciurile de-abia la final creierul înregistrează cantitatea de glucoză ceva mai tîrziu, timp în care şi-a ales deja surse diferite de glucoză.

Totuşi, trebuie să reţii că trebuie să mănînci şi altceva în afară de dulciuri (sau înlocuitorii lor ceva mai sănătoşi, adică pîinea, pastele şi orezul, la rîndul lor bogate în glucoză) pentru a oferi organismului substanţe hrănitoare altele decît calorii goale.