Strugurii sînt cultivați de foarte multă vreme – pe teritoriile românești viile și vinul sînt menționate de cel puțin două milenii, iar în cu cîteva secole înainte de era creștină grecii foloseau un aşa-numit vin medicinal în care lăsau la macerat diverse plante şi condimente. Originile vinului fiert pot fi plasate în zona mediteraneeană – se spune că reţeta de hippocras a fost adusă de cruciaţi din Orientul Apropiat, iar regiunile nordice Europene au preluat ideea. Strugurii pot fi consumați ca atare, ca desert excelent la finalul unei mese, sub formă de must, înainte de fermentare, și ca vin. Atunci cînd nu este păstrat într-un loc rece și uscat pentru a ”îmbătrăni” și a deveni mai bun, vinul poate fi consumat fiert – iarna este foarte gustos, iar mai jos poți afla cum să-l consumi pentru a fi chiar și mai bun. Vin condimentat, îndulcit şi încălzit se bea cam peste tot în lume: SUA, Marea Britanie (mulled wine), Franţa (vin chaud), Italia (vin brulé), Cehia (svarene vino), Polonia (grzane wino), Letonia (karstvins), Moldova (izvar), America de Sud – mai ales Chile (navegado).
Vinul fiert aromat cu rom se face după o rețetă vest-europeană, poartă denumirea de Glühwein (vin reîncălzit) în Germania, Austria, Elveția și Alsacia franceză și se folosește fie vin roșu, fie vin alb, iar uneori se adaugă rom în amestecul final. În Turcia se adaugă citrice în acest vin aromat, iar în sud-estul Braziliei se face din vin roşu, cachaça (distilat de trestie de zahăr fermentată) şi condimente. Amestecul rezultat se serveşte în sezonul de iarnă din America de Sud, adică în perioada iunie-iulie.
Vinul fiert cu biscuiţi cu ghimbir era cunoscut ca mulled wine în Anglia victoriană și se prepară cu vin dulce și tare de Porto sau vin produs in zona Bordeaux, Franța. Condimentele erau fierte în apă pentru a se extrage aromele, apoi se adăuga zahăr şi vin, şi se lăsa din nou pe foc. Vinul fiert din Suedia, denumit tradițional glögg, se serveşte împreună cu biscuiţi cu ghimbir, iar în Norvegia se servește cu budincă de orez.
Vinul de leac era consumat în antichitate de romanii: se punea la fiert vin cu miere, piper, mastică, negară, dafin, şofran şi sîmburi arşi de curmale, lăsaţi la macerat tot în vin. Totul era apoi amestecat cu vin proaspăt.
Mai nou, pe meleagurile mioritice este la modă iarna vinul fiert cu scorțișoară și cu miere: ingredientele sînt un litru de vin, 5 linguri de miere, scorțișoară, 10 boabe piper și 10 cuișoare. Mod de preparare: pune la fiert vinul într-o oala de tablă cu piper, cuișoare și scorțișoară. Cînd încep să iasă primii aburi pune mierea în oală și amestecă bine. Cînd vinul începe să dea în clocot ia-l de pe foc și acoperă-l.