Ții o cură de slăbire sau ești obligat să mănînci dietetic pentru că suferi sau ai suferit de diverse boli, iar organismul are nevoie de ajutor ca să se refacă mai repede? Specialiștii au cîteva recomandări și sfaturi cînd vine vorba de oferirea unui gust mult mai apetisant mîncărurilor obișnuite, fără a oferi un aport mare de calorii.
Folosește condimente
Mai demult, în antichitate și-n evul mediu, condimentele valorau mai mult decît masa lor în aur datorită calităților deosebite cînd vine vorba de gust și de efectul asupra mîncării obișnuite. Acum le găsești peste tot, dar nu sînt mai puțin valoroase pentru toți oamenii care doresc un gust interesant, dar fără a apela la ulei și grăsimi în pregătirea alimentelor lor: presară cîțiva fulgi de chili peste broccoli sau puțină scorțișoară peste merele coapte, adaugă praf de curry peste linte, puțină boia sau piper peste cartofi și gata, ai parte de ceva deosebit.
Adăugă măsline
Aceste fructe cunoscute de multă vreme în bazinul mării Mediterane oferă un gust deosebit salatelor şi pastelor. Datorită aromei şi texturii lor uleioase poți folosi mai puţin sos şi mai puţin ulei, sau eventual, poți folosi un ulei mai sărac în grăsimi.
Presară brînză peste mîncare
O lingură de brînză rasă peste cartofii prăjiți, paste sau chiar salată reprezintă o metodă interesantă pentru a face mîncatul mult mai interesant ori ca sparanghelul, fasolea verde şi varza să capete un gust minunat. Poți folosi fără nici o problemă şi sosurile de brînză preparate cu lapte conţinînd doar 1% grăsime pentru a da conopidei o savoare deosebită.
Marinează carnea
Prin marinare bucăţile de carne de vită şi de pasăre se menţin uscate şi fără grăsime și capătă un gust mai bun, dar fără a le adăuga multe calorii suplimentare. Poți folosi orice combinație de oțet și suc de lămîie, verdeață și ulei pentru a marina carnea cu cîteva ore înainte de a o pune pe grătar.