De multe ori postul este ţinut din motive religioase, dar poate fi ţinut şi din motive medicale sau personale. Din punct de vedere digestiv, dieta din timpul postului reprezintă un bun prilej prin care corpul se curăţă de toxine, iar fructe precum avocado şi nucile de cocos sînt perfecte pentru asta. De altfel, toate verdeţurile de primăvară, atît legumele cît şi fructele, ar trebui folosite în meniul zilnic în perioada postului: ele aduc un aport important de vitamine, minerale şi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar şi detoxifică organismul. Cantitatea mare de fibre înlesnesc tranzitul intestinal. Este de preferat să consumi legumele și fructele crude în loc să le gătești, sau eventual să le fierbi în aburi decît în apă fierbinte, pentru că așa își păstrează cît mai multe vitamine și minerale (o parte dintre acestea sînt distruse în timpul procesării termice).
Printre alimentele consumate zilnic ar trebui să fie leguminoasele (adică fasole, mazăre, năut, linte) pentru aportul lor de proteine, de preferabil în combinaţie cu cereale integrale (adică orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară şi pîine integrală). Această combinaţie este una reuşită nutriţional pentru că formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci cînd nu sînt consumate produse de origine animală (carne, lactate, ouă).
În plus, ar mai trebui să consumi oleaginoasele (adică nuci, migdale, seminţe de susan şi de floarea soarelui, seminţe de cînepă) pentru aportul lor de grăsimi nesaturate, mai ales că unele seminţe pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal. Este de dorit ca laptele să fie servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, fructe uscate şi nuci, migdale, seminţe, sîmburi cruzi.
Alte surse de grăsimi nesaturate, benefice pentru organism, sînt avocado (folosit la producția de guacamole și la salate) și nucile de cocos din care se produce ulei (unt) ce poate fi folosit la micul dejun în loc de unt animal.
Tofu realizat din soia, neafumat, este un înlocuitor bun al brînzeturilor și poate fi consumat de 2-3 ori pe săptămînă.
Pe piață există prăjituri vegane (adică realizate fără produse lactate – ou, unt și lapte) dacă ai pofta de ceva dulce. Rețete pentru ele există și pe internet.
Peştele este de asemenea recomandat pentru că conține grăsimi nesaturate omega 3 și multe proteine.