alimente modificate geneticUltimul deceniu a cunoscut o adevărată explozie cînd vine vorba de prezența alimentor genetice pe piața mondială a alimentelor, au ajuns să fie prezente cam peste tot și trebuie să fii atent cînd faci cumpărături. Chiar dacă nu te deranjează că cercetătorii le-au făcut ceva mai rezistente la dăunători sau că le-au accentuat anumite trăsături care existau deja ori le-au adăugat altele noi, ar trebui să urmărești cu grijă dacă alimentele pe care le cumperi au așa ceva și eventualele efecte secundare ale consumului de produse modificate genetic.

De cele mai multe ori nu vei fi în stare să îți dai seama de la prima vedere că legumele sau fructele pe care le ai în mînă sînt modificate genetic, nu ies foarte tare în evidență și nici nu au vreo etichetă ori semn distinctiv care să specifice acest lucru (e adevărat, pe etichetă scrie – sau ar trebui să scrie – acest lucru, dar trebuie să citești ca să afli). Dar de obicei produsele modificate genetic au o rezistență mai bună la dăunători, așa că vor apare ca fiind ceva mai sănătoase, fără urme de îmbolnăvire, și mai aspectuoase decît fructele și legumele pe care te-ai obișnuit să le culegi și să le consumi pînă acum. Nu e nimic rău ca un aliment să arate pur și simplu perfect, chiar și unele produse în întregime naturală arată astfel, dar în momentul în care vezi un lot întreg de asemenea produse, fără nici un defect sau măcar o pată, ar trebui să-ți dea un pic de gîndit. Nu există fructe sau legume identice, chiar dacă fac parte din aceeași specie, între ele există mici deosebiri de formă, de culoare / nuanță și chiar de gust – caută mai degrabă micile imperfecțiuni decît lotul perfect din punct de vedere estetic.

Gustul e de asemenea important – de foarte multe ori produsele tratate cu diverse substanțe menite să le dea un aspect cît mai plăcut și o formă cît mai mare, cît mai perfectă, ajung să fie mult mai puțin gustoase decît cele lăsate să crească de capul lor, într-un sol îngrășat cu fertilizanți naturali.

Informează-te în legătură cu ţările care permit modificarea genetică a alimentelor (precum SUA, Argentina, Brazilia, China sau India) și vezi de unde provine alimentul pe care l-ai ales de pe raft – ar trebui să scrie undeva la vedere sau, eventual, pe etichetă. Dacă pe această etichetă nu scrie că produsul (de exemplu porumbul, soia și rapița) este organic atunci s-ar putea ca el să fie modificat genetic.