orez albOrezul a fost folosit în alimentaţia umană vreme de cîteva milenii bune, începînd din Asia, iar acum s-a răspîndit la nivel mondial. Un aliment de calitate, orezul va fi consumat în continuare periodic, de cîte ori oamenii vor avea ocazie şi poftă să mănînce aşa ceva. Mai ales că este recomandat nu doar pentru dietele sănătoase, ci şi pentru cele folosite la slăbit, iar diferenţa dintre cele două nu este doar în cantitatea de orez la fiecare masă, ci şi în modul de gătire al acestuia.

Un studiu prezentat de Sudhair A. James, specialist în cadrul Colegiului de științe chimice din Sri Lanka, la cea de-a 249-a reuniune anuală a Societăţii Americane de Chimie a scos în evidenţă un mod de gătire a orezului care reduce cantitatea de calorii din acesta la jumătate, dar fără a afecta în vreun fel aportul nutritiv al acestui aliment. Acesta mod de gătit a fost descoperit după ce au fost testate 38 tipuri diverse de orez din Sri Lanka: se recomandă adăugarea a aproximativ 70 de grame de orez nefiert și a unei lingurițe de ulei de cocos în oala în care fierbe apa și în care a fost deja adăugat orezul pentru masa respectivă. Totul trebuie lăsat în continuare pe foc între 25 de minute și 40 de minute apoi scoate orezul din oală, lasă apa să se scurgă din el și bagă-l în frigider pentru 12 ore.

Motivul acestui rezultat remarcabil? Chimiștii au descoperit că fierberea cu puțin ulei de cocos face ca amidonul rezistent la enzimele digestive să se descompună. În plus, ținerea la rece a orezului gătit astfel scade în mod semnificativ numprul de calorii pe care-l va absorbi corpul uman la consum, iar reîncălzirea alimentului nu va avea nici un efect negativ asupra digestiei.