Nu este deloc secret că atunci cînd vrei să-ți dezvolți masa musculară trebuie să consumi proteine în cantitate semnificativă, iar cînd susții efort intens pe o perioadă ceva mai lungă (cel puțin cîteva ore pe zi, pentru mai multe zile sau săptămîni) este indicat să consumi mai multă carne decît de obicei. În ambele situații mușchii au nevoie de mai multă energie și materie primă pentru dezvoltarea fibrelor musculare, iar consumul de carne nu trebuie să înlocuiască fructele, legumele, ouăle și lactatele obișnuite – doar proporția acestor elemente diferă în funcție de cerințele energetice ale organismului.
Totuși, cum consumi proteinele din dieta zilnică în asemenea situații? Toate grămadă la o singură masă? Cîte puțin, în funcție de timpul disponibil și de programul antrenamentelor sau a treburilor obișnuite?
Un studiu al Universității Medicale din Texas arată că foarte mulți oameni nu consumă cantitățile necesare efortului pe care-l depun și nici la orele potrivite pentru asta. Cercetătorii au analizat dieta mai multor oameni sănătoși care-și iau majoritatea proteinelor necesare din cartea de vite. În medie participanții la studiu au consumat 90 de grame de proteină pe zi, deși cantitatea optimă era de 60 de grame. Problema era, totuși, alta: obișnuiau să mănînce puține proteine la micul dejun, încă cîteva proteine la prînz, iar cantitatea cea mai mare era consumată seara. Practic, energia din carne nu era distribuită pe timpul zilei pentru a fi consumată în timpul efortului susținut, iar seara metabolismul era suprasolicitat iar efortul tindea spre zero pentru că omul era deja obosit. Situație în care energia suplimentară ajunge să fie stocată în organism sub formă de grăsime.
O schimbare a acestor obiceiuri era necesară: micul dejul este una dintre mesele principale ale zile, una dintre cele mai importante, iar organismul trebuie pregătit pentru ziua ce urmează. Adică se recomandă consumul proteinelor de calitate și mai puțin carbohidrați și / sau zaharuri simple. Adică unul sau două ouă, un pahar de clapte sau un iaurt, cîteva nuci. Ceva ce poate fi consumat și la prînz, iar seara poate fi asezonată cu o friptură cu garnitură de cartofi prăjiți și vin sau bere.