Toate alimentele au o compoziție chimică distinctă în funcție de proveniență, de procesele tehnologice folosite pentru obținerea și prelucarea lor, de modul de pregătire din bucătărie. Diferența pe care o faci între un aliment și altul este dată de cantitatea de produși biologici, dar și raportul dintre aceștia. Dar pînă să ajungi acolo, preparatele culinare (mîncarea) se disting prin ingredientele care le compun.
Fie apărute în mod natural, fie produse prin tehnologie și metodele de preparare, hrana folosită în mod curent în alimentație poate conține nutrienți, dar și alte substanțe, precum alergeni (care produc reacții alergice) sau substanțe toxice pentru om. Ceapa, usturoiul și ardeiul iute, de exemplu, dar lista poate continua, îți produc reacțiile specifice în ochi, gură și gît datorită substanțelor pe care le folosesc pentru alungarea eventualilor prădători, un mijloc de apărare destul de eficient. Iar organismul reacționează întotdeauna, chiar dacă nu întotdeauna o face pe loc ci după cîteva minute sau chiar ore: tipul și intensitatea reacțiilor respective depinde de sensibilitatea fiecărei persoane în parte și de capacitatea de evacuarea a substanțelor respective din corp. Este de dorit ca organismul să răspundă prompt la elementele străine, potențial periculoase, din aliment, însă acest lucru se întâmplă rar la persoanele care consumă în mod frecvent (sau din ce în ce mai frecvent) multe asemenea substanțe – organismul se adaptează și începe să le tolereze din ce în ce mai mult, în ciuda eventualelor efecte nedorite (cancerul și indigestiile numărîndu-se printre ele).
Consumînd cît mai multe alimente sănătoase, cît mai naturale și care conțin cantități cît mai mici de substanțe create prin procese tehnologice (faimoasele E-uri făcînd parte dintre ele) vei căpăta în timp o anume sensibilitate la toate substanțele potențial dăunătoare, nespecifice alimentelor, și îți vei da seama de calitatea inferioară celei obișnuite.
Ingredientele alimentare sînt acele elemente care compun un preparat culinar și care-i oferă principalele însușiri chimice sau i le modifică în timpul preparării. Fructele, legumele și semințele sînt consumate ca atare, dar în momentul în care începi să gătești trebuie să folosește ingrediente diverse pentru a obține un rezultat final cît mai delicios și mai hrănitor.
Mai nou, pe lîngă ingredientele alimentare se folosesc și substanțe de sinteză care ameliorează gustul mîncării sau imită foarte bine gustul și reacția condimentelor.