obiceiuri alimentareNumăratul caloriilor consumate zilnic te poate ajuta să îţi menţii silueta sau chiar să slăbeşti, dar pentru asta trebuie să citeşti de fiecare dată etichetele de pe ambalajele alimentelor, să faci calcule şi să fii foarte informat despre caloriile fiecărui aliment natural pe care-l cumperi (adică fructele şi legumele obişnuite, carnea şi peştele pe care le consumi, nucile, seminţele – practic totul), cîte calorii consumi în timpul acţiunilor obişnuite şi al exerciţiilor fizice, al plimbării pe jos prin parc sau a mersului cu bicicleta, etc. Dacă vrei să ştii cum funcţionează organismul tău din punct de vedere energetic trebuie să fii atent la aceste lucru, dar şi la ce mănînci şi ritmul obişnuit al digestiei şi metabolismului.

Se ştie deja că fiecare organism are nevoie de o serie întreagă de substanţe pentru a funcţiona ireproşabil (precum vitaminele, mineralele, grăsimile bune, etc), dar şi de un număr oarecare de calorii care-i oferă energie necesară funcţionării. Se ştie că atunci cînd consumi prea multe calorii ele sînt depozitate în cîteva zone bine definite (pe picioare, pe burtă, etc) sub forma grăsimii, iar cînd consumul este prea mic organismul este nevoit să apeleze tocmai la aceste rezerve de energie.

Caloria este o unitate de măsură de energie, iar o calorie este cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă, aflată la presiune atmosferică normală, de la 14,5 la 15,5 °C. Luînd în considerare că prin digestie o felie de pîine îţi oferă aproximativ 70 de calorii, un măr în jur de 52 de calorii, o banană cam 105 calorii (iar lista poate continua la nesfîrşit) poţi face o evaluare destul de corectă a energiei pe care o obţii din alimente.

Estimările actuale spun că media este de aproximativ 2000 de calorii pentru femei şi cam 2500 pentru bărbaţi, dar este vorba de valorile la nivel mondial: sportivii şi cei care fac munci obositoare din punct de vedere fizic au nevoie de o cantitate net superioară de energie, nivelul acestora variază nu doar în funcţie de activităţile zilnice ci şi de vîrstă, sex, dimensiunile fizice (înălţime, masă musculară, cantitate de grăsime) şi anotimp (cînd e frig ai nevoie de mai multe calorii pentru a-ţi menţine căldura internă constantă).

Iar acum este momentul să faci diferenţa între rata metabolică de bază (necesarul de calorii pentru a funcţiona, adică pentru respiraţie, digestie, funcţiile normale ale organismului) şi necesarul caloric total (adică pentru funcţionare şi pentru activităţile zilnice). Cum spuneam, sportivii şi muncitorii au nevoie de mai multe calorii, aşa că diferenţa dintre cele două valori va fi mai mare decît cea a unor oameni care stau toată ziua la birou, în faţa calculatorului.

În plus, este important să ştii că ceea ce scrie pe eticheta alimentelor poate fi diferit de energia pe care ţi-o oferă: pe etichetă scrie caloriile pe care le conţine, dar metabolismul tău s-ar putea să aibă o eficienţă diferită şi să-ţi ofere o cantitate mai mică de energie decît cea notată. Motivele sînt prea diverse pentru a intra acum în detalii, dar fiecare persoană reacţionează oarecum diferit, în funcție de patrimoniul genetic, la mîncarea pe care o consumă și pot sintetiza mai bine anumite grupe alimentare decît altele.

Nici grupele alimentare nu ar trebui excluse: carnea este digerată cel mai ușor pentru că nu trebuie decît să transformi proteinele animale în proteine proprii, dar pentru vegetale (legume și fructe) trebuie să consumi ceva mai multă energie. În anumite cazuri trebuie să consumi pentru digestia anumitor vegetale mai multă energie decît poți extrage din ele, iar ele sînt cunoscute ca alimente cu calorii negative.