cuburi zaharConsumul de zahăr în exces reprezintă una dintre principalele cauze ale obezităţii (mai ales atunci cînd este combinat cu grăsimile şi sedentarismul), creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2, afectează ficatul şi provoacă o serie de probleme metabolice. Efectul zahărului asupra creierului este asemănător cu cel produs de o serie de droguri şi, mai ales, dă dependenţă. Eliminarea completă a zaharurilor (pentru că în alimentaţia umană vei găsi mereu o serie de molecule similare)  este aproape imposibiliă – va trebui să elimini ciocolata, prăjiturile, sucurile de orice fel, chiar şi mierea. Dar dacă zahărul nu depăşeşte 5% din cantitatea zilnică de calorii (conform experiţilor nutrionişti) vei observa cîteva schimbări semnificative în organismul tău.

Vei avea mai multă energie

Multă lume consideră că zahărul le oferă energie şi au tendinţa să-l consume în cantităţi considerabile în fiecare zi. Informaţia este corectă, însă numai în anumite condiţii: în acelea în care faci foarte mult efort fizic, iar muşchii şi creierul au nevoie de glucoză pentru a-şi reveni pe moment după efort. Însă pe termen lung, la nivel de ore şi de zile, consumul de zahăr (indiferent dacă este vorba de bomboane şi alte dulciuri, băuturile energizante şi / sau cofeinizate) în cantităţi mari te face să te simţi obosit. Motivul este unul chimic: zahărul din alimente blochează capacitatea organismului de a menţine energia la un nivel optim spre maxim.

Renunţînd la zahăr, dar consumînd ciocolată neagră amăruie, fructe şi miere îţi vei păstra glicemia la un nivel optim în fiecare zi, și, mai ales, îți vei pierde pofta de a consuma mereu alimente și sucuri dulci.

Masa ta corporală se va stabiliza

Zahărul dă dependenţă, adică vei dori să consumi zahăr în continuare şi, dacă se poate, să-l consumi în cantităţi tot mai mari. Şi nu e vorba doar da zahăr în forma sa brută, de cuburi şi linguriţe băgate în ceai sau cafea, ci şi de sucuri sau prăjituri. Zahărul apare şi în multe alimente procesate, care conţine multe ingrediente mai mult sau mai puţin dorite (alea scrise cu litere mici pe spatele cutiei).

Foarte multe fructe umede conţine zaharuri (există şi excepţii, iar roşiile sînt printre cele mai cunoscute), dar poți să le consumi în siguranță fără să-ți fie teamă că te îngrași.

Intestinele tale vor funcționa mai eficient

Contrar credinței multor oameni, digestia nu are rol în stomac: ea are loc în intestine (cel subțire și cel gros, sau colonul, cum mai este numit). O alimentație cu foarte puțin zahăr și bogată în fibre îți asigură o digestie eficientă, în care tranzitul intestinal este optim și de calitate.

Pielea ta va fi mai sănătoasă

Zahărul are anumite efecte și în starea pielii și apariția acneei, iar dacă acneea apare periodic, trece destul de greu, în ciuda tuturor cremelor, unguentelor și loțiunilor pe care le folosești pentru asta ar fi timpul să te gîndești la o schimbare a alimentației obișnuite.