Roşiile sînt nişte legume excelente, foarte utile într-o cură de slăbire, pentru că scad pofta de mîncare, au un conţinut mare de apă şi fibre şi foarte puţine calorii – o roşie medie are doar 20 de calorii. Combinaţia de roşii cu brînză este uşor de realizat, e foarte săţioasă, dar şi ieftină.
Brînza, cel puţin în forma naturală obţinută de la animale, conţine o cantitate anume de proteine, alta de grăsimi şi de carbohidraţi. Conţine mult calciu şi sare, mult mai puţine minerale şi vitamine. Este o combinaţie bună, dar nu se recomandă prea des: o dată la cîteva zile este suficient.
Specialiştii consideră că există o legătură între brînza consumată în cantităţi mari (mai ales cea de vacă, care conţine multă caseină) şi apariţia unor tipuri de cancer şi tulburări hormonale şi autoimune. Iar roşiile consumate la rîndul lor în cantităţi mari pot avea un efect pro inflamator la persoanele predisupuse. Asta înseamnă că o dietă bazată în primul rînd pe roşii cu brînză poate produce dureri de cap şi / sau articulare, retenţie de apă şi îngrăşare, somnolenţă şi nas înfundate (adică secreţie crescută de mucus).
Situaţie în care ar trebui să-ţi diversifici dieta şi să consumi mai rar (sau doar ocazional) aceste alimente.
O eventuală soluţie ar fi schimbarea tipului de roşii (există mai multe variante) şi al tipului de brînză (există sute de variante, stiluri şi arome obţinute prin folosirea mai multor specii de bacterii şi mucegai, a laptelui mai multor specii de mamifere cu niveluri de grăsmime diferit, cu timpi de maturare diferiţi şi tratamente de pregătie şi procesare diferite.
Alţi factori din producţia brînzei implică introducerea a diverselor substanţe şi produse în dieta animalelor, adăugarea de agenţi aromatici precum ierburi şi condimente, afumarea la lemn, etc.
Produsele lactate, în combinaţie sau nu cu roşiile, sînt bune pentru sănătatea oaselor şi pentru slăbit. Poţi consuma lapte fără grăsimi, brînză slabă ricota, mozarrela sau bulgăraşi de brînză, biscuiţi săraţi cu cremă din brînză slabă, sosuri de salate pe bază e iaurt sau lapte slab.