Din cauza elementelor componente ale pîinii şi a modului de preparare ea a ajuns să fie cunoscută ca inamic al siluete şi ceva ce ar trebui să o elimini din orice dietă sau, eventual, să o restricţionezi drastic. Totuşi, ar fi cazul să consumi în continuare pîine, dar e bine să ştii ce fel de pită şi în ce cantitate e bine să consumi pentru a-ţi menţine silueta sau chiar pentru a slăbi. Ţinînd cont la cîte tipuri de pîine sînt pe piaţă ai de unde să alege ceea ce-ţi face bine.
Pîinea din secară îți alungă senzația de foame, nu balonează și are puține calorii.
Pîinea din ovăz este perfectă pentru oamenii care ţin o dietă: este o sursă importantă de carbohidraţi care se digeră mai greu şi îţi oferă o senzaţie de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp decît restul.
Pîinea din seminţele de in conține cantități semnificative de magneziu, potasiu și seleniu, acizi grași și fibre. E bună pentru siluetă, dar și pentru sănătate.
Pîinea integrală de grîu conţine un complex de carbohidraţi şi proteine, nutrienţi, fibre şi o cantitate mică de grăsimi saturate. S-ar putea, totuși, să conțină aditivi alimentari și conservanți, așa că ai grijă și citește bine ce scrie pe etichetă.
Pîinea din orez brun (da, există și așa ceva deși s-ar putea să nu o găsești pe piață) este indicată în curele de slăbire pentru că are puține calorii și la fel de puțin zahăr, îți asigură sațietatea pentru mai mult timp, mai ales cînd este consumată cu salate și legume proaspete, dar și brînză săracă în grăsimi. Dacă nu o găsești pe la magazin o poți prepara și acasă cu făină din orez brun.