Beneficiile cafelei sînt la fel de cunoscute ca și plăcerea pe care o provoacă: este bogată în antioxidanți din grupul acizilor clorogenici (îi găsești și în unele fructe), elimină radicalii liberi din organism, ajută organismul să lupte împotriva unor boli precum cancerul de colon și stimulează sistemul nervos într-un mod aparte. Însă are și dezavantaje, și nu e vorba numai de dependența pe care o duce, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol.
Practic, consumul cafelei negre poate duce la o serie de afecțiuni precum gastrita, care acționează pe fondul producerii acidului hidrocloric în cadrul digestiei – primul efect pe care-l simți sînt arsurile sau durerile la nivelul stomacului. Acidul hidrocloric este folosit pentru descompunerea mîncării ingerate – bolul alimentar este amestecat și dizolvat în stomac în timpul digestiei. În cazul mîncărurilor grele acizii din stomac pot produce unele probleme, mai ales cînd proteinele sînt greu de descompus în elementele de bază. Atunci cînd proteinele nu sînt descompuse efectele secundare sînt neplăcute: balonare și colon iritabil, inflamarea intestinelor sau chiar cancer de colon.
Consumul de cafea dimineața, pe stomacul gol, crește rapid nivelul de cortizol (un nivel care reglează ceasul biologic și capacitatea de a rămîne treaz), iar organismul are nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea la un nivel normal. De asemenea, cafeaua ridică nivelul acizilor grași, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la vomă.
Recomandarea noastră este să consumi cafeaua după ce ai consumat un mic dejun copios, nu imediat după ce te-ai trezit.