alimente varaAtunci cînd este cald, dar mai ales caniculă, cînd atmosfera este de-a dreptul fierbinte, fiecare persoană trebuie să aibă grijă de aspectul şi comportamentul său pentru a trece cu bine şi fără nici un fel de incident de ziua respectivă: consumul de multe lichide (de preferabil apă, ceaiuri reci sau călduţe şi / sau sucuri naturale) şi menţinerea unei hidratări optime, purtarea hainele largi, de preferabil din bumbac şi în culori deschise, ventilarea corectă a aerului (presupunînd că îşi petrece ziua undeva în interior), duşurile dese sau cîteva orela piscină sînt binevenite pentru o zi uşoară.

Dar asta nu este suficient: alimentaţia este de asemenea importantă, nu doar lichidele consumate pentru că pot da o senzaţie de cald sau rece. Căldura verii are tendinţa de a obosi destul de repede orice persoană, aşa că este important ca mîncarea să fie uşoare şi să aibă o acţiune calmantă. Tendinţa este de a nu consuma alimente grele: micul dejun poate fi format din cereale şi fructe sau lactate, fructe şi legume de sezon, pîine de secară. La prînz poţi consuma peşte, lactate sau leguminoase (adică fasole, linte, năut) sau combinaţii de ele. Salatele sînt o combinaţie perfectă pentru a face faţă căldurii verii, dar şi supele şi ciorbele consumate reci. Cina poate să conţină de asemenea salate, dar şi brînzeturi mai puţin sărate, lactate fermentate şi mîncăruri pe bază de peşte şi legume.

Peştele trebuie ales cu mare grijă pentru că este un aliment foarte perisabil şi care produce toxiinfecţii alimentare grave. Mai poţi consuma cartofi în coajă (aceasta conţine fibre utile în tranzitul intestinal), ciuperci şi vinete, dovleci şi roşii, fie crude sau pregătite pe grătar. Alimentele perfecte pentru perioada caniculei sînt zarzavaturile cu frunze verzi (adică spanacul, varza şi salata verde), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (adică fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi pepenii verzi şi galbeni. La ele poţi să adaugi lămîia, busuiocul şi pătrunjelul pentru a le da un gust mai bun.

O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate: cele foarte reci, care conţin cuburi gheaţă sau sînt îngheţate nu reprezintă cea mai bună soluţie de răcorire. Motivul este simplu: senzaţia de rece e doar în gură şi în gît în timp ce stomacul se contractă şi-şi încetineşte procesele, iar asta duce mai tîrziu la mici probleme la nivel gastro-intestinal.