cartofi dulci prajiti usturoiCarbohidrații se regăsesc printre alimentele pe care le consumă în mod constant oamenii care fac efort fizc mediu sau intens în mod constant, oamenii care au un ritm de viață foarte activ – aceste substanțe furnizează energie într-un mod eficient pentru a susține aceste activități. Iar consumul carbohidraților de către persoanele sedentare duce la o acumulare ceva mai rapidă a țesutului adipos, ceea ce le-a oferit o reputație destul de proastă. Totuși, nu e tocmai așa: o parte dintre carbohidrați te ajută să slăbești sau, în cel mai rău caz, să-ți menții numărul de kilograme la aceeași valoare.

În multe situații carbohidraţii pot reprezenta pînă la jumătate din necesarul caloric zilnic. Mai mult: combustibilul preferat al creierului este glucoza, adică tot un carbohidrat. Dietele care se bazează prea mult pe proteine, de genul celor de 13 zile pentru schimbarea metabolismului, sau pe lactate, sau regimul de slăbire rapid pe bază de ciorbă de varză (sau orice alt aliment asemănător) sînt dezechilibrate și riscă să facă rău pe termen lung pentru că privează organismul de vitamine și minerale necesare. Glucidele (și în general carbohidrații) și baza alimentației oricărei persoane normale și ar trebui însoțite de cantități oarecare (nici prea mici și nici prea mari) de carne, fructe, legume și lactate.

Mai jos ai o listă cu carbohidrații care te ajută să-ți duci pînă la capăt curele de slăbire într-un mod cît mai sănătos.

floricele porumb popcornDacă prepari acasă floricelele de porumb cu puțin ulei, unt și sare (după gustul fiecăruia) devine o gustare foarte sănătoasă care înlocuiește cu succes multe chipsuri și alte ”alimente” asemănătoare.

Un cartof dulce mediu conține 27 de grame carbohidrați și un hormon care reglează nivelul zahărului din sînge. Rezultatul este un metabolism mai alert cînd consumi cartofi dulci – conțin mai puține calorii decît cartofii obișnuiți și îți pot folosi pofta de dulce.

Fulgii de ovăz pot fi fierți în apă sau turnați în lapte fierbinte, dar după ce amesteci bine adaugi scorțișoară și fructe proaspete – în final obții un terci din ovăz de-a dreptul excelent: nu doar este sănătos, dar conține o mulțime de fibre și carbohidrați complecși care îți asigură sațietatea și energia pentru următoarele cîteva ore.

Năutul foarte bun cînd îi bagi boabele la cuptor – obții ceva crocant și sărat. Pentru asta amestecă o conservă cu boabe de năut fierte cu condimetele care-ți plac cel mai mult și ulei de măsline, apoi lasă totul la cuptor pînă cînd boabele devin crocante. Năutul are multe fibre și proteine, este potrivit pentru orice masă și pentru gustările între mese.

Quinoa ajută la curele de slăbire pentru că conține multe fibre, menține glicemia în limite normale și accelerează metabolismul.

Orzul integral este o cereală ce produce creșterea nivelului unui hormon ce stabilește senzația de sațietate. Un studiu efectuat de cercetătorii suedezi susține că orzul fiert accelerează metabolismul, eliminînd senzația de foame. În asemenea situații poți să înlocuiești orezul alb cu orzul, dar le pregătești la fel. Orzul e foarte bun la micul dejul cu lapte sau iaurt și fructe proaspete.

Biscuiții din făină integrală de secară îți oferă o senzație de sațietate foarte bună între mese, au multe fibre și puțină sare. Ajută la eliminarea grăsimii abdominale.