Vinul este consumat de multă vreme – în antichitate era deja un obicei vechi, iar efectele negative și pozitive ale acestuia asupra sănătății au fost dezbătute în toată această perioadă. Nici studiile de specialitate din perioada modernă n-au lipsit, iar unul dintre ele, realizat în anul 2006 în Danemarca, a arătat că băutorii de vin fac de cele mai multe ori alegeri alimentare mai sănătoase decît băutorii de bere.
Un pahar de vin conține aproximativ 125 de calorii, ceea ce-l face mai bun decît berea sau cocktailurile, are mai multi antioxidanți, inclusiv resveratrol (pe care-l găsești și-n ciocolată) cu efecte benefice asupra sănătății, dar și melatonină (o substanță care ajută la reglarea ceasului biologic și al somnului). Despre resveratrol se știe că este un protector eficient împotriva bolii Alzheimer și demenței.
Un consum moderat de alcool, mai ales vin, este asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, spre deosebire de lipsa consumului sau consumul exagerat de alcool. Cercetătorii europeni consideră că 22-32 g de alcool au un efect protector împotriva tuturor cauzelor de deces.
Vinul roșu conține vitamine și minerale în cantități mici precum potasiu, fluor, fosfor și colină (vitamină din familia vitaminei B).