ulei de nucaUleiul nerafinat de nuci este obţinut din fructul uscat al nucului prin presare la rece şi poate fi păstrat maxim 6 luni sau 1 an. După deschiderea recipientului uleiul trebuie menţinut într-un loc răcoros şi întunecat pentru a nu rîncezi.

Conţinutul bogat de vitamina C al nucilor este cunoscut încă din anii 1930, dar uleiul acestora conţine de asemenea acizii graşi omega 3, vitaminele B1, B2, B3, vitamina E şi niacină care contribuie la înfrumusețarea și menținerea sănătății pielii. Conţin mulţi fitonutrienţi și minerale precum seleniu, fosfor, magneziu, zinc, calciu, fier, cupru şi mangan. Tocmai de aceea, un consum constant de nuci şi ulei din nuci poate preveni mai multe boli, mai ales al apariţiei afecţiunilor cardiace coronariene, și menținerea echilibrului hormonilor din organism.

Ceea ce a atras cel mai mult atenţia specialiştilor este că uleiul de nucă este bogat în antoxidanţi (ajută la eliminarea toxinelor şi a substanţelor nocive din organism care sînt asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer) şi acid elagic (împiedică multiplicarea şi dezvoltarea celulelor canceroase). Uleiul conţine şi melatonină, hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.

Grăsimile mononesaturate (precum acizii grași omega-9) din uleiul de nucă întrețin elasticitatea arterelor și duc la îmbunătățirea fluxului de sînge din organism. Cantitatea mare de acid alfa-linoleic (un tip de acid gras omega-3) reduce riscul aparițiilor bolilor cardiace. În general grăsimile polinesaturate, precum omega-3 și omega-6, sînt foarte utile în reducerea inflamației în cadrul anumitor boli precum artrita.

E bine să știi că o linguriță de ulei de nucă pe zi ajută la vindecarea eczemelor și erupțiilor pielii.

Uleiul poate fi folosit la diverse feluri de mîncare, mai ales salate și paste, dar nu este recomandat pentru gătit pentru că temperaturile înalte îi distrug aroma.