anghinareAnghinarea este una dintre legumele foarte gustoase pe care oamenii le folosesc în bucătărie, dar ea are şi numeroase beneficii în afara gustului plăcut: conţine multe vitamine (A, B1, B3, B5, B6, B9, C, E, K) şi minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, iod, mangan, cupru), fibre, antioxidanţi şi aminoacizi care au ajută în menţinerea unui organism sănătos. Anghinarea are proprietăţi diuretice, ajută la arderea grăsimii şi la regenerarea ficatului şi te ajută să slăbeşti mai uşor. Continutul de inulină (un carbohidrat care se metabolizează lent), de exemplu, face din anghinare un aliment bun şi pentru diabetici. În plus: este bogată în fibre care ajută la scaderea glicemiei şi a nivelului colesterolului, dar combat şi constipaţia. Cynarina, o substanţă utilă, stimulează secreţia de bilă, arde grăsimea şi are efect diuretic.

Fiind un aliment alcalin combate acțiunea alimentelor acide (cum ar fi carnea), iar afectele antiinflamantorii atenuează simptomele reumatismului, previne și încetinește deteriorarea cerebrală și efectele diferitelor boli asociate cu aceasta, curăță colonul și reglează tranzitul intestinal, combate balonarea, indigestia, constipația, fermentațiile intestinale, colitele, hemoroizii, diareea, greața, voma, arsurile stomacale, durerile stomacale și flatulența, stimulează acțiunea bacteriilor benefice din intestin și stimuleză digestia.

Cea mai bună dietă este o alimentaţie echilibată, care să conţină toate substanţele necesare organismului, iar anghinarea aduce un suport excelent de nutrienţi. Este bine de ştiut că nu te ajută să slăbeşti peste noapte, chiar dacă are mai puțin de 1% grăsime și doar 22 de calorii la 100 de grame, iar pentru a obţine efectul dorit trebuie să îţi schimbi stilul de viaţă.

De reţinut: se recomandă ca persoanele care suferă de afecţiuni acute renale şi hepato-biliare să nu consume anghinare sau produse derivate. De asemenea, este bine să se consume anghinarea imediat după preparare (gătire), deoarece în timp ea devine toxică.