Berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume alături de ceai şi cafea şi o poţi găsi într-o sumedenie de variante: blondă sau brună, cu alcool în diferite cantităţi sau fără, filtrată sau nefiltrată. Indiferent de variantă, berea are o serie de proprietăţi nutritive şi calorii, dar şi un gust deosebit care au făcut-o apreciată peste tot pe glob în perioada modernă. În Egiptul antic berea avea consistenţa unei ciorbe (în care erau aruncate ocazional şi bucăţi de carne) şi era una dintre mîncărurile preferate ale oamenilor de rînd şi sclavilor.

bereBerea consumată în perioada modernă are un conţinut caloric redus: 43 kcal la 100 ml în varianta cu alcool, 17 kcal la 100 ml în varianta fără alcool. De asemenea, berea are mulţi antioxidanţi naturali cu efect pozitiv asupra sănătăţii: îi găseşti în malţ (orz) şi hamei. Totuşi, este bine de reţinut un lucru: cantitatea de antoxidanţi diferă în funcţie de tipul de bere, adică de materiile prime folosite şi procesul de fabricaţie.

Berea conţine siliciu – absorbit prompt de către organism acesta contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei, dar şi multe fibre solubile datorită orzului.

Berea reduce riscul formării pietrelor la bilă şi rinichi pentru că are mult potasiu şi magneziu şi puţin sodiu şi calciu. Berea rehidratează organismul după ce-ai transpirat mult (fie după efort fizic sau stat mult în căldura verii) pentru că are 93% apă şi, în acelaşi timp, creşte nivelul de colesterol bun (colesterol HDL).

Berea reduce riscul apariţiei declinului cognitiv cu pînă la 25%, al diabetului de tip II și a bolii Parkinson.

Berea fără alcool este recomandată mamelor care alăptează pentru că antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin intermediul laptelui matern.