Dacă începe să ţi se facă foame, dar nu ai timp să îţi pregăteşti ceva de mîncare sau ai prefera să mănînci mai tîrziu poţi să ”ronţăi” cîteva dintre alimentele de mai jos: nu doar amînă senzaţia de foame, dar şi stimulează organismul să ardă calorii şi sînt utile şi în curele de slăbire.
Uleiul de in este unul dintre cele mai cunoscute produse de pe piaţă obţinute din această plantă, dar nici seminţele de in nu trebuie ignorate: consumate crudă îţi inhibă apetitul. Ele conţin acizi graşi esenţiali omega 3 şi multe fibre – ambele diminuează creşterile nivelului glicemiei (glucoza din sînge) şi controlează senzaţia de foame.
Nucile sînt printre cele mai bune fructe uscate ce se consumă iarna: sînt o sursă importantă de proteine, grăsimi nesaturate, acizi graşi omega 3 şi alţi nutrienţi. De asemenea, ele conţin acizi graşi polinesaturaţi care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit, grelina şi peptida YY, cu rol major în transmiterea către creier a mesajului de saţietate.
Ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut ce produce saţietate pentru o perioadă îndelungată indiferent dacă este consumat sub formă de germeni deshidrataţi sau fiert. El conţine fibre insolubile care-şi măresc volumul în urma consumării, fiind un aliat de nădejde în dieta de slăbire şi în menţinerea greutăţii corporale.
Somonul crud ajută la reducerea cantităţii de alimente consumate la o masă principală datorită cantităţii mari de proteine şi de acizi graşi esenţiali omega 3 pe care le conţine, ambele grupe de nutrienţi fiind responsabile de instalarea rapidă şi mai îndelungată a senzaţiei de saţietate. Gîndeşte-te la sushi şi serveşte-te.
Apa este un element esenţial în ecuaţia saţietăţii: în multe situații, atunci cînd organismul este deshidratat, creierul percepe și senzația de foame, nu doar de sete, așa că ajungi să mănînci pentru a-ți reface rezervele de energie în loc să bei un pahar cu apă. O bună hidratare asigură controlul apetitului.
Atunci cînd furnizezi oganismului apa necesară sub forma unei căni mari de ceai verde obții un rezultat suplimentar pentru că ceaiul conține multă leptină, un hormon responsabil de reglarea aportului și consumului energetic zilnic, a apetitului și metabolismului. Componentele active ale ceaiul verde îi transmit creierului senzaţia de saţietate, motiv pentru care este recomandat înaintea meselor principale.
Soia este folosită de foarte multă vreme în alimentație și este o sursă importantă de proteine. Mai mult: izoflavonoidele din soia au un rol antioxidant important, iar o anume izoflavoidă (genisteină) inhibă apetitul şi limitează cantitatea de alimente consumate la un moment dat.
Un consum oarecare de albuş de ou reduce apetitul din cauza stimulării receptorilor de opioizi de către unii aminoacizi prezenţi în albuş. Iar histidina şi acidul glutamic facilitează absorbţia optimă de potasiu şi clor în celulele centrilor nervoşi ai percepţiei senzaţiilor plăcute – acest lucru duce la instalarea unei stări de bine, esenţială pentru combaterea alimentaţiei excesive.
Varza este bogată în fibre, magneziu, calciu, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic şi vitaminele B și C, dar săracă în calorii, produce senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată, mai ales atunci cînd este consumată crudă.
Merele sînt fructe alcaline ce conţin o mare cantitate de fibre solubile şi insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (prezent în coajă), potasiu şi bor, conţin o cantitate semnificativă de pectine (carbohidraţi care controlează centrul foamei).