Despre zahăr se ştie cu siguranţă şi de ceva vreme că produce dependenţă: atunci cînd e consumat sînt activate cîteva zone din creier care sînt activate şi la consumul drogurilor de mare risc. Asta în completarea efectelor pe care asupra restului organismului: consumul în cantităţi mari duce la acumulare de grăsime şi poate duce la diabet. Tocmai de aceea alimentele care conţin zahăr ar trebui eliminate cît mai mult din dieta zilnică.
Despre prăjituri, de exemplu, se spune că dau consumatorilor aceeaşi dependenţă ca şi cocaina. Din perspectiva nutriţiei, 4 prăjituri cu ciocolată conţin 192 de calorii şi 10 grame de grăsime.
Ciocolata, pe de altă parte, este responsabilă cu o senzaţie de bine – produce aceeaşi plăcere ca şi drogurile. Evident, trebuie să consumi foarte multă ciocolată pentru a atinge intensitate unui gram de cocaină sau heroină: efectele sînt mult mai reduse, dar există. Pe de altă parte, un singur baton cu ciocolată conţine 210 calorii şi 13 grame de grăsime.
Tortul de ciocolată este un adevărat deliciu, consumat de multă lume pe la petreceri sau în situaţiile ceva mai speciale, precum aniversările. Unul din multele studii realizate în ultimii ani a susţinut că un mic dejun bogat în proteine şi glucide îi poate ajuta pe unii să elimine grăsimea suplimentară, dar cei mai mulţi cercetători sînt de acord că majoritatea torturilor conţin multe zaharuri şi grăsimi, acea combinaţie nefastă care duce la acumuularea cea mai rapidă a grăsimii.
Sucurile nu sînt tocmai alimente, dar sînt consumate de foarte multe ori împreună cu acestea. Iar cele dulci şi / sau carbogazoase pot produce obezitate, hipertensiune şi chiar cancer. Atunci cînd nu poţi consuma sucuri naturale din fructe şi legume, neîndulcite artificial, mai bine bea apă.
Cartofii prăjiţi atît de îndrăgiţi de multă lume conţin acrilamidă, o substanţă despre care se ştie că a provocat cîteva tipuri de cancer la animale. În plus, prăjelile constituie o mică problemă pentru ficat pentru că sînt procesate mai greu decît restul alimentelor.
Mîncarea de tip fast-food (chesseburger, burger, etc) este foarte gustoasă, dar conţine multe substanţe suplimentare (precum grăsimile saturate şi sodiu) tocmai pentru a o face mai atractivă pentru creierele clienţilor şi pentru a-i convinge să revină.
Dependenţa pe care o dau chipsurile este similară cu ciocolata, iar 30 de grame conţin 320 de calorii şi 20 de grame de grăsime.
Proprietăţile îngheţatei (rece, dulce, cremoasă, etc) o fac foarte dorită de oameni pentru că îi răcoreşte pe timpul verii. Este interesant de ştiut că popoarele nordice o consumă în tipul iernii tocmai pentru că are multe calorii (doar e formată din cremă şi lapte, deci are multe grăsimi saturate şi zahăr) şi îi ajută să-şi menţină temperatura internă. Dar, altfel, trebuie să ştii că atunci cînd mănînci îngheţată în mod regulat poţi lua în greutate.