seminar-alimentatie-sanatoasa

 Reduceți aportul de calorii

Că să fie eficientă pentru pierderea în greutate, alimentația trebuie să furnizeze mai puține calorii decât cele pe care le arde organismul.

 Alegeți alimente care produc puțină energie

Creșteți consumul de alimente care furnizează puține calorii în raport cu greutatea lor, cum ar fi legumele și fructele.

 Păstrați o proporție echilibrată între sursele de calorii

Caloriile consumate într-o cură de slăbire nu trebuie să țină cont numai de proteine sau de grăsimi, cum sugerează unii. Într-o cură de slăbire sănătoasă, ideal ar fi că aportul caloric să provină din trei surse de energie alimentară, într-o proporție echilibrată.

 Alegeți alimente sățioase

De regulă, alimentele sățioase sunt cele bogate în fibre. Pe măsură ce absorb apa, fibrele își măresc volumul în stomac și ne dau senzația de sațietate. Alimentele care dau această senzație sunt legumele în general, algele comestibile, cartoful dulce și unele fructe, de exemplu cireșele.

 Formați-vă obiceiuri alimentare sănătoase

  • Mâncați încet, mestecând toate alimentele cu grijă. Este un fapt dovedit în felul acesta se reduce cantitatea de alimente consumate și, totodată, scade aportul de calorii.
  •  Nu mâncați între mese.
  • Evitați starea de neliniște și îngrijorare la masă, întrucât acestea ne conduc în mod inconștient la un consum mai mare de alimente.
  • Masa de dimineață și masa de prânz să devină mesele principale ale zilei, eliminând cina sau reducând-o la servirea unei salate sau a unui fruct mic.

Cireșe sau produse de patiserie?

O jumătate de kilogram de cireșe furnizează 360 kcal, aproximativ la fel că 100 de grame de prăjitură cu ciocolată. Cu același număr de calorii, prăjitura favorizează obezitatea, în timp ce cireșele o previn.

În cură de slăbire, ceea ce contează nu este numai numărul de calorii, ci și sursă lor. Același număr de calorii, din cereale. Legume, leguminoase, și fructe nu îngrașă atât de mult că dulciurile, produsele de patiserie rafinată, cârnații și pateul.

Cerealele și pâinea integrală, leguminoasele și fructele furnizează carbohidrații care pot fi consumați fără probleme în cantități controlate într-o cură de slăbire sănătoasă.

 O jumătate de kilogram de cireșe

  •  Se mănâncă încet.
  •  Dau senzația de sațietate.
  •  Furnizează zaharuri simple care sunt absorbite rapid, dar, întrucât sunt combinate cu fibrele, sunt absorbite mai încet decât ar proveni dintr-o prăjitură.
  •  Conțin vitaminele din complexul B, care facilitează metabolismul zaharurilor.

 O sută de grame de prăjitură

  •  Se mănâncă rapid.
  •  Nu da senzația de plin și simțim nevoia să mai mâncăm ceva.
  • Conține grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, care se transformă în depozite de grăsimi în organism, dacă nu facem exerciții fizice intense pentru a le arde.

Persoanele diabetice, că și persoanele obeze, trebuie să deprindă a mânca porții controlate și cântărite din fiecare aliment, cu scopul de a nu depăși doză zilnică recomandată și de a include toți nutrienții în mod echilibrat.