Este teorie apărută în urma unor studii realizate în ultimii ani, iar pericolul crește dacă combini mîncarea pe fugă și nepotrivită ritmului de viață cu alcoolul și țigările. Organismul are nevoie de energie pentru a funcționa și de o serie întreagă de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive pentru a funcționa optim. Mîncarea de tipul fast-food și cea de prin automatele pe care le găsești pe holurile diverselor instituții îți oferă energie pentru moment, cît să treci de ziua respectivă, dar nu-ți pot oferi toate substanțele de care ai nevoie. Înlocuind dieta pe bază de carne, fructe, legume, oleaginoase și cereale (în proporții adaptate stilului tău de viață) cu una pe bază de mîncare procesată și sucuri carbogazoase, cu prea multă sare și zahăr, pare să fie mult mai dăunătoare decît substanțe condamnate de multă vreme, precum alcolul și țigările.
Unul dintre studiile recente, realizat în Marea Britanie, clasează pe primele locuri ca motive de deces alimentația nesănătoasă și alcoolul, în timp ce sedentarismul e pe locul 5, iar abuzul de alcool este pe locul 9. Alt studiu, realizat în SUA, susține că hipertensiunea provocată de alimentația săracă în vitamine, de sedentarism și consumul de fast food (ultimele două fiind corelate și cu obezitatea), este principala cauză a decesului la nivel mondial.