Numărul ingredientelor şi aromelor implicate în fabricarea sortimentelor de ciocolată din lume este mare, aproximativ 800, chiar dacă n-ar exista ciocolată fără cacao, iar efectele sînt mai mult decît arhicunoscute: este dulce şi te binedispune, consumată prea mult îngraşă, etc, etc.
Totuşi, ştiai că întăreşte imunitatea şi protejează dantura?
Este vorba de ciocolata neagră şi amăruie, cu cel puţin 70% cacao pentru că conţine flavonoizi (vitamina P) pe care-i mai găseşti în vinul roşu, ceaiul verde şi afine. Aceste substanţe stimulează secreţia unor enzime care întăresc imunitatea organismului şi protejează dantura, scad presiunea sîngelui, reduc colesteroul rău, diminează cheagurile de sînge. E suficient să savurezi două pătrăţele de ciocolată pe zi pentru a-şi face efect.
Ştiai că laptele strică ciocolata?
Pe motiv că ciocolata împiedică absorbţia calciului din lapte, iar laptele din ciocolată împiedică absorbţia flavonoizilor. Practic, se blochează reciproc, iar singurul beneficiu este un gust plăcut şi interesant.
Ştiai că ciocolata te binedispune foarte puţin?
Toată lumea ştie că te simţi mai bine după ce consumi ciocolată, totuşi nu este tocmai aşa: feniletilamina, substanţa producătoare de endorfine pe care o găseşti în produsul dulce, este metabolizată foarte rapid şi nu produce efecte de durată.
Cum recunoşti o ciocolata de calitate
Are suprafaţa lucioasă pentru că untul de cacao a fost depozitat în condiţii corespunzătoare. Ciocolata produsă cu grăsimi vegetale are un aspect mat.
Mirosul e proaspat şi îţi evocă mirosul de cacao, nu de alte ingrediente precum lapte, fructe etc.
Se rupe cu zgomot pentru că proporţia de unt de cacao este cea de pe ambalaj. Grăsimile vegetale fac ciocolata mai elastică.