Complexul de vitamine B este esențial pentru organism, dar excesele utilizării lor pot duce la probleme de sănătate. Un asemenea exemplu este vitamina B12 pe care o găsești în alimentele de origine animală (adică peşte, carne, ouă, rinichi, ficat şi lactate – lapte, brînză, iaurt) şi care are un rol esenţial în sinteza ADN-ului – adică în formarea globulelor roşii, în metabolismul unor acizi graşi necesari sintezei şi menţinerii învelişului de mielină al neuronilor şi în metabolismului acidului folic. Totuși, conform unui studiu publicat de cercetătorii danezi, excesul de vitamina B12 creşte riscul de cancer.
Nivelul de vitamină B12 din sînge considerat sigur de majoritatea specialiştilor este între 200 şi 600 pmol / litru, dar după ce danezii au studiat date de la 333.667 de pacienţi cu cancer au publicat concluzia acelui studiu: riscul de cancer creşte în cazul persoanelor care au un nivel de vitamina B12 mai mare de 800 pmol/ litru.
Surse de vitamină B12
Vitamina B12 este sintetizată de bacterii și se găseşte doar alimentele de origine animală, nu și în vegetalele de orice fel. Alimentele de origine vegetală pot să conţină cantităţi semnificative de vitamina B12 numai în măsura în care aceasta a fost adăugată la procesare. Nu există vitamina B12 nici în drojdie, cu excepţia sortimentelor îmbogăţite prin procesare. Cantităţi nesemnificative de vitamina B12 utilizabilă ar putea exista în algele marine Nori şi Chlorella însă nu există dovezi care să arate că acestea repeprezintă o sursă sigură de vitamina B12.
Nu e nevoie să te îngrijorezi pentru gătirea sau încălzirea alimentelor pentru că vitamina B12 are o stabilitate termică rezonabilă.