Cel mai cunoscut vin este produs prin fermentarea strugurilor, dar nu este singurul tip de vin produs de oameni. Practic, se poate obține alcool din orice fruct care fermentează, iar diferența dintre băuturi o face doar procesul de prelucrare a fructelor.
Mandarinele și portocalele conțin cantități mari de flavonoide (substanțe antioxidante cu proprietăți anti-cancerigene – opresc înmulțirea tumorilor) și vitamine (A, B și C), iar preparatele naturale și fără conservanți realizate din aceste fructe pot înlocui cu un oarecare succes o parte dintre medicamentele recomandate de medicina alopată în tratamentul mai multor bolilor grave: o dietă bogată în mandarine îl poate proteja pe consumator de bolile de inimă și a cheagurilor de sînge, de colesterolul rău și hipertensiune, de osteoporoză. Vitaminele B și potasiul previn Alzheimer și cataracta, iar acidul folic este esențial pentru creșterea și dezvoltarea fătului.
Portocala sporește imunitatea organismului, scade nivelul de colesterol rău, ajută la formarea și întreținerea celulelor din sînge, protejează împotriva tensiunii arteriale și a cancerului, îmbunătățește absorbția fierului. Este un fruct foarte util celor care suferă de migrene și alergii – situație în care se recomandă sucul de portocale.
Combinația celor două citrice într-un vin este apreciată pentru avantajele sale: ajută la combaterea unei serii de boli, dar și a lipsei de energie.
Pentru preparare ai nevoie de următoarele ingrediente: 4 portocale, 4 mandarine, o linguriţă de cimbru, un hrean, doi litri de vin roşu dulce, cumpărat de la producător.
Pentru a-l prepara pune fructele tăiate mărunt, cu coajă cu tot, într-un borcan de sticlă, adaugă hreanul ras, cimbrul uscat şi vinul. Lasă ingredientele să macereze timp de 5 zile, apoi strecoară rezultatul pentru a filtra lichidul. Păstrează-l la frigider şi consumă cîte un păhărel de 50 ml după masa de prînz. În zilele în care ai migrenă ia cîte o lingură din acest vin din patru în patru ore.