Cu siguranţă ţi s-a întîmplat din cînd în cînd să găteşti pentru mai multe zile, mai ales în perioadele în care ştiai că nu o să mai ai timp pentru gătit, fie din cauză că de-abia ţi-ai văzut capul de treburi sau pentru că că ai trecut pe acasă doar ca să mănînci. Oricum, în asemenea momente nimic nu putea fi mai plăcut decît să bagi mîncarea în cuptorul cu microunde sau să o pui pe aragaz, să aştepţi (cu o oarecare greutate) cîteva minute şi să îţi saturi foamea care te roade.
Totuşi, asta implică anumite riscuri, mai ales dacă vrei să mănînci sănătos: anumite alimente nu trebuie reîncălzite pentru că produc o serie de substanţe care nu fac foarte bine.
Ciupercile trebuie consumate atunci cînd sînt gătite, cînd sînt încă fierbinţi, aburind, pe masă. Dar dacă vrei să laşi şi pentru a doua sau a treia zi, este indicat să le consumi reci, aşa cum le scoţi din frigider (eventual lăsate un pic pe masă, să ajungă la temperatura camerei) pentru că altfel rişti să te intoxici: cînd ciupercile sînt reîncălzite proteinele din ele se modifică, uneori îşi modifică şi gustul, şi pot apare indigestii.
La fel se întîmplă și cu carnea de pui: proteinele acesteia își schimbă compoziția. Dar dacă, totuși, nu poți s-o mănînci rece, încearcă să o încălzești la foc mic, pentru o perioadă ceva mai îndelungată.
Cartofii sînt unul dintre cele mai consumate alimente din România, nu doar pentru gustul bun şi pentru că-s ieftin, dar şi pentru că au proprietăţi nutriţionale extraordinare. Însă atunci cînd sînt reîncălziţi pot deveni toxici.
Despre spanac se spune că are mult fier, dar nu e chiar așa. Are, totuși, o concentrație considerabilă de nitrați, iar atunci cînd este reîncălzit ei se transformă în nitriți (produși considerați cancerigeni). Așa că nu ezita să consumi spanacul rece sau proaspăt.
La fel se întîmplă și cu sfecla roșie.
Despre ouă se spune că nu trebuie reîncălzite după ce au fost gătite pentru că devin toxice la temperaturi ridicate.