pahar vin rosuBeneficiile vinului roşu sînt deja cunoscute (nu mai este nevoie să intrăm în detalii cum că face bine inimii, sistemului circulator, etc), iar vinul fiert este un adevărat deliciu pe timp de iarnă (indiferent ce condimente pui înăuntru pentru a-ţi fi pe plac). Însă te-ai întrebat pînă acum de ce specialiştii recomandă consumul unui singur pahar pe zi, şi nu a unei sticle întregi zilnic? Care este diferenţa între normalitate / sănătate şi abuzul (de alcool şi nu numai)?

  • Un pahar de vin pe zi reduce colesterolul LDL (ăla rău), dar mai multe pahare de vin cresc riscul de a dezvolta cancer de sîn.
  • Un pahar de vin pe zi îţi scade şansele de a avea un infarct miocardic, însă mai multe pahare pot creşte acest risc.
  • Un pahar de vin pe zi te ajută să îţi menţii silueta subţire şi sexi, blocînd celulele grase, însă mai multe pahare cresc numărul celulelor grase din sîngele tău.
  • Un pahar de vin pe zi întăreşte oasele, însă mai multe pahare slăbesc sistemul osos (îţi face oasele mai puţin dense, iar asta favorizează apariţia osteoporozei).
  • Un pahar de vin pe zi îţi stimulează sistemul cognitiv, eliminînd o parte dintre inhibiţiile pe care ţi le-ai format, însă mai multe pahare accelerează instalarea maladiei Alzheimer.

Nu te opreşte nimeni să dai pe gît ocazional cîte o sticlă întreagă de vin, cel puţin atîta vreme cît nu devine o regulă şi nu te apuci să manevrezi autovehicule, maşini grele sau să facă prostii după aceea, mai ales dacă împarţi sticla aia cu prietenii şi cei apropiaţi. Însă dacă începi să consumi vin constant (mai ales că unii îl consideră aliment) ar trebui să știi nu doar beneficiile ci și riscurile pe care ți le iei bînd des prea mult vin.