mac1

Macul este cunoscut din cele mai vechi timpuri fiind una din plantele cultivate din neolitic in mai toata Europa. Micile seminte negre sunt pline de hidrati de carbon, acizi grasi si calciu. Planta de mac este utilizata in fitoterapie, in vindecarea unor diverse afectiuni, ajuta in prevenirea multor boli.[banner id=299]
Semintele de mac contin minerale din belsug: iod, mangan, magneziu, zinc si cupru astfel incat putem spune ca ele actioneaza ca o sursa de energie naturala pentru organismul uman. De asemenea ofera o serie de ingrediente ce includ lecitina, acidul oxalic si alcaloizii care ajuta la sporirea enzimelor si a acizilor grasi, continuti deja de corpul uman, pentru a asigura o buna stare de functionare a acestuia.

Beneficii pentru sanatate:

  • Au proprietati antioxidante;
  • Acidul oleic, o grasime mono-nesaturata, ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau si la cresterea celui bun;
  • Contine fier ce ajuta la transportarea oxigenului si a nutrientilor spre toate celulele organismului;
  • Vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor;
  • Cuprul este necesar pentru producerea globulelor rosii din sange;
  • Zincul ajuta la cresterea si dezvoltarea tesuturilor;
  • Sunt eficiente in tratarea inflamatiilor si a febrei;
  • Semintele de mac sunt bogate in acid linoleic, care contribuie la o inima sanatoasa, protejand bolile de inima;
  • Previn constipatia datorita fibrelor pe care le contine, imbunatatind digerarea alimentelor;
  • Datorita continutului bogat de minerale, semintele de mac actioneaza ca o sursa de energie naturala.

Semintele de mac stabilizeaza nivelul zaharului din sange si reduce mult colesterolul. Uleiul din seminte de mac este un ajutor de nadejde in prevenirea aparitiei cancerului de colon, imbunatatind starea generala a sistemului digestiv.
Semintele de mac sunt un calmant de exceptie, fiind un remediu bland si odihnitor, este folosit in terapie pentru copii si persoane in varsta. Tulburarile comportamentale sunt tratate cu ulei de mac, incluzand in dieta pacientilor acest ulei.[banner id=299]
Uleiul de mac poate fi utilizat in tratamentul stresului si al starilor de anxietate, precum si la ameliorarea durerilor de cap si a insomniei, de asemenea combate osteoporoza si diareea.
Recent s-au descoperit si alte calitati ale uleiului de mac. Cercetarile medicale au demonstrat ca tratamentele cu ulei de mac sunt eficiente in combaterea agentilor cancerigeni, ceea ce indica folosirea lui in tratamentele impotriva cancerului.
Pe langa toate aceste beneficii pe care le are, uleiul de mac are si beneficii cosmetice:

  • Pentru uz extern uleiul de mac este recomandat pielii uscate, deshidratate, fiind indicat si pielii inflamate si iritate.
  • Hraneste si hidrateaza parul si scalpul uscat, descuamat. Imbunatateste starea unghiilor. Se absoarbe usor si nu lasa urme de grasime.
  • Are efect puternic emolient, hidrateaza, regenereaza si protejeaza pielea. Este un antioxidant puternic, netezeste ridurile, oferind elasticitate si fermitate.
  • Nu este recomandat tenului gras si acneic.

Uleiul de mac presat la rece se foloseste si in cure sau in preparate culinare delicate, precum salate, sosuri sau prajituri.
Nu se recomanda utilizarea sa suferinzilor de ulcer gastrointestinal, hiperaciditate gastrica sau colita.