ulei seminte cinepaUleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cînepă şi este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale: are în compoziţie cei trei acizi graşi esenţiali (omega-3, omega-6 şi omega-3) într-un raport optim de omega-3 şi omega-6 1:3. Este raportul optim stabilit de medicii specialiști; un dezechilibru în acest raport predispune la oboseală şi obezitate şi duce la accelerarea evidentă a unor boli precum cancerul, diabetul, reumatismul, afecţiunile dermatologice şi afecţiunile cardiovasculare.

Faptul că semințele de cînepă au un indice glicemic redus și moderează nivelul zahărului în sînge face uleiul un aliment foarte potrivit pentru diabetici, mai ales că acizii grași contribuie la creșterea efectelui exercitat de insulină în vederea introducerii glucozei în celule în timpul metabolismului. Prin administrarea a 2-3 linguriţe de ulei de cînepă zilnic se ameliorează vizibil celelalte complicaţii majore ale diabetului: micro angiopatia şi macro angiopatia, neuropatia diabetică, insuficienţa renală progresivă, afectarea ochiului şi a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilităţii (în special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, căldura, arsura etc), atenuează oboseala şi crampele musculare.

Acizii graşi din uleiul de cînepă menţin scăzut nivelul colesterolului ”rău” şi al trigliceridelor prin accelerarea proceselor metabolice, tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sînt arse mai repede și nu se mai depun pe pereții vaselor de sînge.

Un efect care nu trebuie neglijat este cel asupra sistemului reproducător feminin; seminţele de cînepă conţin acid gamma-linolenic (AGL), o substanță benefică pentru tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Un tratament cu durata de 3-4 luni cu ulei de cînepă diminuează foarte mult sindromul premenstrual (adică durerile crescute și iritabilitatea) şi sindromul de post-menopauza (bufeuri, uscăciune vaginală, uscarea pielii, insomnia nocturnă).

Acizii grași din uleiul de cînepă ajută la oxigenarea și hidratare corectă a pielii, ceea ce-l face util în tratarea eczemelor, a dermatitelor atipice, a psoriazisului (cercetările recente au arătat că acesta apare pe fondul unei deficienţe de Omega 6 în organism), dar și a maladiilor autoimune precum lupus. Efecte suplimentare sînt cel antibacterian, antimicotic şi antiviral, mai ales că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind o barieră naturală împotriva microbilor şi scăzînd timpul de recuperare a organismului după boală.

Aceeași acizi grași esențialei sînt necesarea pentru sănătatea membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, și sînt vitali pentru teaca de mielină care îmbracă și izolează celulele nervoase. Asta face uleiul de cînepă foarte util în prevenirea și tratarea afecțiunilor neurologice, mai ales în cele în cadrul cărora se manifestă procesul de demielinizare, cum este scleroza multiplă (uleiul reduce spasticitatea şi durerea neuropatică). De asemenea, uleiul din semințe de cînepă îmbunătăţeste funcţiile cognitive şi reduce frecvenţa ticurilor în sindromul Tourette. În cazurile de traumatisme craniene şi ischemie cerebrală el reduce tensiunea intracraniana şi potenţialul convulsiv post-traumatic.

Modul de administrare al uleiului din seminţe de cînepă: se poate administra ca atare, în cantitate de 10-20 ml zilnic, sau în salate, cu paste sau orez sau adăugat pe cartofii copţi la cuptor. Este hrănitor, oferind o savoare deosebită preparatelor la care îl adaugi. Este important ca uleiul de cînepă să nu se încingă, de aceea este indicat să fie adăugat direct în farfurie.