ulei germeni griuUleiul extras din germenii de grîu este considerat unul din cele mai bogate surse naturale de vitamina E, adică tocmai acea vitamină care oferă protecţie mare organismului împotriva radicalilor liberi şi combate îmbătrînirea prematură, cancerul şi bolile de inimă. Pentru protecţia maximă uleiul de germeni de grîu poate fi luat în combinaţie cu seleniu şi zinc.

Uleiul din germeni de grîu este considerat un elixir al pielii pentru că facilitează hidratarea, regenerarea şi vindecarea ţesuturilor deteriorate ale pielii. Aplicarea acestuia pe pielea uscată aduce îmbunătăţiri texturii ei, petelor provocate de soare, ridurilor, acneei, vergeturilor, tenului îmbătrânit, eczemelor, psoriazisului sau cicatricilor.

Efectele terapeutice

Protejează membranele celulare împotriva deteriorării prin oxidare, îmbunătăţeşte funcţia sistemului circulator, menţine sănătatea ochilor, reglează nivelul de colesterol şi de zahăr din sînge, ajută la utilizarea nutrienţilor în ţesuturi, contribuie la regenerarea pielii şi a celulelor, dar și a ficatul, ţesuturile osoase, epidermice şi celulele nervoase, creşte fertilitatea ambelor sexe, reduce riscul de apariţie şi reabsoarbe nodulii la sîn, chisturile ovariene, fibromul uterin şi inflamaţile prostatei.

Administrarea uleiului din germeni de grîu

O doză zilnică de 1-3 linguriţe este suficientă și se poate lua ca atare sau amestecată cu suc de fructe, iaurt sau fulgi de ovăz. Uleiul de germeni de grîu poate fi adăugat şi în sosuri sau salate, ori peste paste şi legume fierte și poate înlocui cu succes orice alt tip de ulei folosit în stare crudă. Trebuie evitat încălzirea lui deoarece elementele nutritive esenţiale se descompun odată expuse la temperaturi ridicate. A nu se folosi la gătit.

Se recomandă uleiul din germeni de grîu presat la rece şi nerafinat deoarece acesta are un conţinut nutritiv mai bogat. Rîncezește ușor, de aceea se recomandă păstrarea lui în recipiente opace şi ermetice, la frigider.