Motivul este relativ simplu: conțin foarte multă apă (93%) și destul de mult potasiu, un mineral care stimulează mușchii, inclusiv ai inimii, magneziu, un mineral care combate stresul și relaxează mușchii, calciul care îți întărește sistemul osos, vitaminele A și C care întăresc sistemul imunitar.

Mai mult decît atît: specialiștii în nutriție consideră că vinetele sînt foarte potrivite pentru zilele caniculare din cauza cantității de apă, așa că nu ezita să consumi cît mai multă salată de vinete atît pentru potolirea foamei cît și a setei. În plus: ca toate legumele, vinetele sînt bogate în fibre, dar sărace în grăsimi, așa că sînt foarte potrivite pentru persoanele care vor să slăbească – au puține calorii (aproximativ 20 de calorii la 100 de grame). Cantitatea de zaharuri este și ea redusă, doar 4 g la 100 g, așa că sînt recomandate și diabeticilor.

vineteDe asemenea vinetele au un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare: testele efectuate pe animaleau arătat că sucul de ele scad nivelul colesterolului şi relaxează pereţii vaselor de sînge, îmbunătăţind circulaţia sanguină. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, aceste legume au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol și antivirale, au efecte benefice semnificative asupra metabolismului și a sistemului imunitar și joacă un rol important în terapia cancerului alături de varză. În plus, ele alungă insomniile şi stările de nervozitate și sînt recomandate persoanelor neliniștite și agitate.

E important să fii atent cum le prepari: singura condiţie este să nu le consumăm prăjite, cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză. Cel mai bine este să pregătești vinetele la grătar (tăiate rondele, sărate bine, la care se adaugă ierburi aromate) sau ca salată (coace vinetele, lasă-le să se scurgă, aruncă sucul pentru că are un gust amărui, apoi prepară-le cu ulei de măsline și zeamă de lămîie). Nu se recomandă consumul de salată de vinete cu maioneză sau cu mult ulei.

Vinetele pot fi folosite și ca tratament pentru curăţarea ficatului: taie în cubuleţe 200 g pătlăgea vînătă, curăţată de coajă, şi pune-le într-o sticlă cu gura mai largă, în care este un litru de vin alb sec. Lasă conținutul sticlei la macerat pentru 5 zile, agitînd dimineaţa şi seara, apoi strecoară rezultatul. Bea cîte o linguriţă din acest preparat înainte de fiecare dintre cele 3 mese principale, continuă tratamentul pînă consumi tot preparatul.

Sau ca tratament pentru detoxifiere: pune într-o cratiţă 30 g de cubuleţe din vinete şi o jumătate de litru de apă rece, fierbe-le pentru 10 minute apoi lasă-le la infuzat încă 10 minute. Strecoară rezultatul apoi consumă ceaiul obțimnut de 3 ori pe zi, între mese, pentru 3 săptămîni.