În general, consumînd alimente iuți îți stimulezi metabolismul și arzi mai multe calorii într-un timp mai scurt. Muștatul picant este cea mai bună alegere pentru a duce la consuma mai repede depozitele de țesut adipos, și îl găsești în magazinele alimentare în mai multe varietăți. Cele mai picante dintre ele sînt varietățile mexicane asiatice, dar poți încerca la fel de bine muștarul cu hrean, ceva mai iute și mai complet (ca substanțe utile) decît muștarul clasic. Dacă, totuși, ai chef de ceva iute și ai în casă doar muștar clasic, atunci îl poți combina cu piper Cayenne roșu, ardei iute sau hrean – merg foarte bine împreună la gust și se completează reciproc la efecte.
Cercetătorului Jaya Henry de la Institutul Politehnic Oxford, Anglia, consideră că o linguriță de muștar iute consumată în timpul mese îți crește ritmul metabolismul cu pînă la 25% și o menține așa cîteva ore. Asta înseamnă un consum suplimentar de 45 de calorii raportat la o masă de 700 de calorii.
Totuși, muștarul este cu adevărat eficient pentru slăbit doar consumat împreună cu alimentele ce stimulează arderea grăsimii în cadrul unui regim hipo-caloric. Semințele de muștar sînt eficiente, dar acționează numai ca un stimulent suplimentar, nu ca o cură de slăbire în sine. Cu toate acestea, nu te sfii să le pui în sandwich-uri, sosurile pentru salate sau de cîte ori ai ocazia (mici cu muștar, cartofi prăjiți cu mușcar, mîncărurile din pui sau pește, etc).
Gustul deosebit al muștarului este recunoscut în întreaga lume și îl face una dintre cele mai căutate condimente. Adăugarea uneia sau a două lingurițe cu semințe sporește gustul preparatelor pe bază de curry, fasole sau mazăre, dar și a cărnii. Înainte de a fi utilizate semințele de muştar trebuie coapte într-o tigaie, la foc mediu, timp de cîteva minute, pînă cînd încep să miroasă şi să pocnească. Sau le poți pisa pentru a le folosi ca şi condiment ori pentru a le combina cu diverse sosuri vegetale.