
Stevia (Stevia rebaudiana) este o planta cu origini din zonele nordice ale Americii de Sud. Stevia este folosita de secole in zona Braziliei si a Paraguayului nu doar pentru indulcirea preparatelor dar si datorita proprietatilor benefice asupra anumitor afectiuni.
Cel mai mare consumator pe plan mondial al îndulcitorilor din Stevia rebaudiana este Japonia, care foloseşte aceşti îndulcitori în locul zahărului tos, în murături, produse marinate pentru întărirea gustului de sărat şi ca aromatizant în produse de patiserie, cofetărie, în industria băuturilor. Stevia este un indulcitor natural, sanatos, fara efecte secundare.[banner group=’stevia-banner’]
Nu contine calorii si carbohidrati si are un indice glicemic 0, ceea ce inseamna ca este o alternativa naturala la zahar si indulcitori artificiali.
S-a dovedit ştiinţific că, în timpul încălzirii la 100°C nu-şi modifică compoziţia chimică, ceea ce înseamnă că poate fi supusă prelucrării termice, în procesul de pregătire a mancărurilor. De asemenea, s-a demonstrat că extractele nu fermentează.
Este o planta bogata in vitamina (B, C, K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxidanti.
Stevia este de 300 de ori mai dulce ca zaharul. In plus are anumite proprietati medicinale: ajuta digestia si scade nivelul de zahar din sange.
Ca un agent de indulcire stevia nu are nici o calorie, comparativ cu zaharul care are 4.5 calorii/1 g. A fost folosita timp de mii de ani si astazi este utilizata de diabetici si persoane cu hiperglicemie, datorita proprietatii sale de a regla nivelul de zahar din sange.
Proprietati benefice:
- Combate obezitatea – era folosita din timpuri stravechi in curele de slabire datorita proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahar din sange. Se spune ca pigmentii steviei au un puternic rol in reglarea greutatii corporale.
- Previne astenia de primavara care este o slabire a organismului ce se instaleaza din cauza carentelor de vitamine si minerale care apar odata cu terminarea iernii. Datorita continutului sau de vitamine si de minerale, stevia previne instalarea asteniei de primavara.
- Regleaza glicemia – stevia are un continut moderat de zaharuri de buna calitate si are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange, combate pofta de dulciuri si micsoreaza senzatia de foame. Datorita acestor proprietati ale sale, stevia este recomandata persoanelor care sufera de diabet sau care au hipoglicemie.
- Stimuleaza tranzitul gastro-intestinal, ajuta la eliminarea reziduurilor alimentare.
- Stevia are un continut bogat de fier si ajuta organismul sa se revigoreze si sa se mineralizeze.
- Impiedica dezvoltarea bacteriilor dentare, lupta impotriva cariilor si a afectiunilor dentare.
Orice sportiv sau persoana care vrea sa arda ceva grasimi va avea enorm de castigat daca va inlocui zaharul din dieta cu stevie dulce.
S-a constatat ca are si actiunea de a diminua dorinta de a fuma si de a consuma alcool la persoanele dependente de acestea.[banner group=’stevia-banner’]
Unele cercetări ştiinţifice arată că atunci cînd la nivelul creierului se formează senzaţia de dulce, creierul aşteaptă imediat şi caloriile. În cazul folosirii numai a îndulcitorilor non calorici, acestea nu vin şi atunci folosirea îndelungată a acestor îndulcitori poate provoca dezechilibre metabolice.
In concluzie este bine sa folosim o gama variata de indulcitori, in special pentru persoanele sanatoase, adolescenti si copii, cu accent pe indulcitori naturali.