
În cantități egale, soia conține mai multe proteine și mai mult fier decât carnea, mai mult calciu decât laptele și cantități mai mari din vitaminele B1, B2 și B6 decât ouăle; și toate acestea fără colesterol.
Soia, aspecte pozitive
Soia este cea mai bogată sursă de proteine din natură. Se poate spune cu toată siguranța că soia a devenit un adevărat star printre alimente, nu numai pentru valoarea sa nutrițională, ci și pentru paleta largă de posibilități culinare și dietetice.
Se poate folosi ca leguminoasă în diverse mâncăruri calde și reci. Este un înlocuitor excelent pentru laptele de vacă și pentru brânză. Sosurile care se fac din ea, cum ar fi tamari sunt hrănitoare și dau aromă unei largi varietăți de feluri de mâncare. Uleiul extras din soia este excelent atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere terapeutic.
De reținut, spre deosebire de Occident, oamenii din Orientul Îndepărtat își obțin majoritatea proteinei din soia, nu din carne. Rezultatul este o sănătate mai bună a organelor reproducătoare. Tot acest fapt poate explica și vitalitatea și fertilitatea lor remarcabile.
Cancer
Consumul de soia reduce riscul de apariție a diverse tipuri de cancer, în special a:
- Cancerului de sân
- Cancerului de prostată
- Cancerului de colon
Arterioscleroză
Consumul regulat de soia previne îngustarea și rigidizarea arterelor, proces cunoscut sub numele de arterioscleroză.
Soia reduce riscul de tromboza coronariană și de atac de cord. Consumul regulat de soia previne arterioscleroza și face ca sângele să fie mai fluid, ceea ce îmbunătățește circulația sangvină prin arterele coronariene.
Oase
Soia crește densitatea de calciu și previne osteoporoza. Acesta se datorează în principal acțiunii estrogenice a izoflavonelor pe care le conține.
Femeile profită mai ales de pe urma capacității remineralizatoare a soiei, în special în timpul menopauzei.
Menopauza
Soia calmează simptomele neplăcute ale acestei perioade datorită izoflavonelor ei, un timp de hormon vegetal care înlocuiește parțial hormonii naturali produși de ovare. Producția scăzută de estrogen din timpul menopauzei este una dintre cauzele disconfortului prin care multe femei îl resimt în această etapă din viață.
Dieta bebelușilor
Laptele de soia poate fi folosit ca înlocuitor pentru laptele de vacă în formulele pentru bebeluși. Consumul unei porții de soia zilnic, timp de câteva luni, este suficient pentru a avea efecte benefice asupra organismului.
O porție constă în:
- o farfurie de soia gătită;
- două pahare de lapte de soia.;
- 30-50 g de brânză tofu.;
- un Burger pe bază de soia;
Studiile recente au adus noi descoperiri care subliniază proprietățile vindecătoare ale acestui aliment.