Orzul este o cereală folosită din vechime, are proprietăți benefice pentru organismul uman și sănătatea acestuia, o aromă bogată și un gust intens. Este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, vitamina B, beta glucani și minerale (precum fier, magneziu, zinc, fosfor și cupru), antioxidanți (precum seleniu, quercitină și acizi felonici). Orzul încolțit are un conținut mare de maltoză, adică un tip de glucide folosit pentru îndulcitorii naturali, iar orzul fermentat este folosit ca ingredient pentru bere și băuturi alcoolice.
Siropul din malț de orz este produs din orzul germinat (încolțit): duă o perioadă în care acesta este copt lent se transformă într-un sirop gros, închis la culoare, în timp ce bacteriile care fermetează transformă amidonul din cereale în zaharuri simple și complexe. Produsul final constă în 40% carbohidrați complecși. Aroma siropului este una bogată, dar delicată în același timp, și dulce (cam jumătate din senzația de dulce a zahărului). Siropul din malț de orz conține 76% maltoză, glucoză și proteine.
Este un produs ideal pentru copt, mai ales pentru turtă dulce, biscuiți și pîine de culoare închisă, iahnie de fasole, dar și sosuri de grătar și legume confiate (mai ales dovleac). Îmbunătățește aspectul și păstrează produselor de panificație, dar în cantitate prea mare le oferă un aspect de gumă, greu și fie prea dulce, fie prea amar.
Dacă vrei să înlocuiești zahărul din rețetele clasice pune o lingură de îndulcitor cu două linguri de sirop din malț de orz. Acesta este disponibil și în formă granulată, fiind o alternativă excelentă pentru zahărul brun.